ถึงผู้อ่านทุกท่าน เนื่องจากตอนนี้เจ้าของบล็อกงานยุ่งมาก ไม่ค่อยมีเวลามาอัพเดทเมนูอาหารบ่อยๆ แต่อย่างไรก็ดี เจ้าของบล็อกจะพยายามมาอัพเมนูอาหารอยู่เรื่อยๆ เพื่อผู้อ่านและผู้ที่ติดตามทุกคน ขอบคุณที่คอยติดตามนะคะหากมีข้อแนะนำ ก็บอกกล่าวกันได้นะค่ะ หรือหากมีข้อคิดเห็นใดๆ ก็มาแลกเปลี่ยนความคิดเห็นกันค่ะ
Dear fans, now I’m very busy so I don’t have time to update the blog with new recipes and as often as I would like to do it. However, I will try hard to keep updating with more recipes. Thank you for all support and if you have any ideas, questions or suggestions, please let me know.
Queridos fans, estes últimos dias tenho andado muito ocupada e não tenho tido tempo para publicar novas receitas com a regularidade que gostaria. No entanto, irei tentar continuar a publicar receitas. Obrigado pelo vosso apoio e se tiverem idéias, questões ou sugestões, escrevam-me.
After trying my recipes, please leave a comment about your experience... Thank you...
Depois de experimentarem as minhas receitas, deixem um comentário acerca da vossa experiência... Obrigado...

Wednesday, November 17, 2010

ก๋วยเตี๋ยวแกง - Beef noodles with coconut soup - Massa com carne de vaca em sopa de coco

ก๋วยเตี๋ยวแกง สำหรับ 2 ที่

เครื่องปรุง
- เนื้อวัว หรือ เนื้อไก่ 300 กรัม
- เส้นเล็ก 200 กรัม หรือตามชอบ
- ถั่วงอก 100 กรัม หรือตามชอบ
- กะทิ 1 กระป๋องเล็ก หรือประมาณ 1 ถ้วยตวง
- ไชโป๊วหั่นชิ้นเล็ก 3 ช้อนโต๊ะ
- ถั่วลิสงคั่วบด 4 ช้อนโต๊ะ
- กุ้งแห้งโขลกละเอียด 2 ช้อนโต๊ะ
- เต้าหู้แข็ง ½ ถ้วย หรือตามชอบ
- หอมแดงซอยเจียว ½ ถ้วย หรือตามชอบ
- น้ำพริกแกงเผ็ด 3 ช้อนโต๊ะ
- ผงกะหรี่ 1 ช้อนโต๊ะ
- น้ำตาลปี๊บ 2-3 ช้อนโต๊ะ
- น้ำปลา 3 ช้อนโต๊ะ
- ต้นหอมและผักชีซอย 2 ช้อนโต๊ะ
- ไข่ไก่ต้ม 2 ฟอง

วิธีทำ
1. ล้างเนื้อหรือไก่ให้สะอาด หั่นเป็นชิ้นพอดีคำ
2. ตั้งหม้อ ใส่กะทิ ลงต้ม เติมเนื้อหรือไก่ลงไปต้มกับกะทิ
3. พอกะทิเดือด ใส่น้ำพริกแกงเผ็ดและผงกะหรี่ เคี่ยวไฟอ่อนไปเรื่อยๆ จนเนื้อเปื่อย ประมาณ 30 นาที
4. ปรุงรสด้วยน้ำปลาและน้ำตาลปี๊บ ชิมรส พร้อมรับประทาน หรือจะเคี่ยวน้ำแกงต่อให้ข้นอีกนิดและเนื้อเปื่อยอีกก็ได้
5. จากนั้นมาเตรียมเครื่องก๋วยเตี๋ยวแกงโดย ล้างกุ้งแห้งให้สะอาด สะเด็ดน้ำให้แห้ง นำมาโขลกให้ละเอียด
6. หั่นเต้าหู้แข็งให้เป็นชิ้นเล็กๆ นำไปทอดในน้ำมันจนเหลือง
7. ลวกเส้น ลวกถั่วงอก และต้มไข่
8. วิธีรับประทานจัดเส้นที่ลวก ถั่วงอกลวก โรยหน้าด้วยถั่วลิสงคั่วบด กุ้งแห้งโขลกละเอียด เต้าหู้แข็งทอด หอมแดงซอยเจียว ต้นหอมซอย ผักชีซอย และไข่ต้มผ่าซีก ตักน้ำแกงก๋วยเตี๋ยวราด พร้อมเสิร์ฟ


Beef noodles with coconut soup (for 2 persons)

Ingredients
- 300 grams of beef meat (or if you don’t eat beef, you can replace with chicken)
- 200 grams of rice noodles (quantity depends on you)
- 100 grams of bean sprouts (quantity depends on you)
- 1 small can of coconut milk or around 1 cup of coconut milk
- 3 tablespoons of chopped sweet radish
- 4 tablespoons of mashed roasted peanut without skin
- 2 tablespoons of mashed dried shrimp
- ½ cup of hard tofu, cut in small pieces (quantity depends on you)
- ½ cup of chopped fried Asian shallot (quantity depends on you)
- 3 tablespoons of red curry paste
- 1 tablespoon of curry powder
- 2-3 tablespoons of palm sugar
- 3 tablespoons of fish sauce
- 2 tablespoons of chopped spring onion and parsley
- 2 boiled chicken eggs

How to cook:
1. Wash well the beef or chicken meat and cut it in small pieces
2. Add the coconut milk to a pan and bring it to boil in low heat and then add the beef or chicken meat
3. When the coconut milk boil, add the red curry paste and the curry powder. With low heat, keep boiling the meat until it gets soft, for around 30 minutes
4. Add the seasoning; fish sauce and palm sugar and then taste it. It’s ready to eat or you can simmer it more to make the soup thicker and the meat softer.
5. Now prepare the garnishing; wash the dried shrimp and drain the water and then mash well.
6. Cut the hard tofu in small pieces then fry it until it turns yellow.
7. Boil the rice noodles, bean sprouts and eggs.
8. How to eat; place the boiled rice noodles, boiled bean sprouts garnished with mashed roasted peanut, mashed dried shrimp, fried tofu, fried chopped Asian shallot, chopped spring onion, chopped parsley and half of the boiled egg. Then add the soup to cover all the noodles and garnishing. Ready to serve


Massa com carne de vaca em sopa de coco (para 2 pessoas)

Ingredientes
- 300 gramas de carne de vaca (se não gostar de carne de vaca, use frango)
- 200 gramas de massa de arroz (a quantidade depende de cada pessoa)
- 100 gramas de rebentos de soja (a quantidade depende de cada pessoa)
- 1 lata pequena de leite de coco ou cerca de 1 copo de leite de coco
- 3 colheres de sopa de rabanetes doces picados

- 4 colheres de sopa de amendoim tostado sem pele esmagado
- 2 colheres de sopa de camarão seco esmagado
- ½ copo de tofu duro, cortado em pedaços pequenos (a quantidade depende de cada pessoa)
- ½ copo de chalotas asiáticas picadas fritas (a quantidade depende de cada pessoa)
- 3 colheres de sopa de pasta de caril vermelho
- 1 colher de sopa de caril em pó
- 2-3 colheres de sopa de açúcar de palma
- 3 colheres de sopa de molho de peixe
- 2 colheres de sopa de cebolinho e salsa picados
- 2 ovos de galinha cozidos

Como preparar:
1. Lave bem a carne e corte em pequenos pedaços
2. Meta o leite de coco numa panela e aqueça em lume fraco e depois junte a carne
3. Quando o leite de coco estiver a ferver, junte a pasta de caril vermelho e o caril em pó. Sempre em lume fraco, deixe cozer durante 30 minutos para a carne ficar bem mole
4. Junte os temperos; molho de peixe e açúcar de palma. E prove. Estará pronto para comer, ou se preferir, pode deixar ferver mais algum tempo para que o molho engrosse e a carne fique ainda mais tenra.
5. Agora prepare os acompanhamentos; lave o camarão seco, escorra e esmague-os bem.
6. Corte o tofu duro em pequenos pedaços e frite até que fiquem amarelos.
7. Ferva a massa de arroz, os rebentos de soja e os ovos
8. Como servir; coloque a massa de arroz cozida, os rebentos de soja com o amendoim esmagado, o camarão seco, o tofu frito e as chalotas asiáticas fritas e picadas, numa tigela e coloque também a salsa e o cebolinho e metade de um ovo cozido. Depois basta meter a sopa de coco até cobrir tudo. Pronto a servir

No comments:

Post a Comment