ยำปลาทู
เครื่องปรุง
- ปลาทูตัวใหญ่ 1 ตัว
- หอมแดงซอย 3 หัว
- ตะไคร้ซอย 1 ก้าน
- ต้นหอมซอย 1 ช้อนโต๊ะ
- ใบสะระแหน่ ½ ถ้วย
- ขิงซอย 3 ช้อนโต๊ะ
- พริกขี้หนูซอย 1 ช้อนโต๊ะ
- น้ำตาลทราย 1 ช้อนชา
- น้ำปลา 1 ช้อนโต๊ะ
- น้ำมะนาว 2 ช้อนโต๊ะ
- ถั่วลิสงคั่ว 1 ช้อนโต๊ะ
- น้ำมันสำหรับทอดปลาทู
วิธีทำ
1. ล้างปลาทูให้สะอาด นำปลาทูไปทอดในน้ำมันร้อน ทอดจนเหลืองกรอบ ตักขึ้นให้สะเด็ดน้ำมัน
2.นำปลาทูที่ทอดแล้วมาเลาะเอาแต่เนื้อ ระวังก้างที่ติดมากับเนื้อปลาด้วย ยีให้เป็นชิ้นเล็กๆ พักไว้
3. ทำน้ำยำ ผสมน้ำตาลทราย น้ำปลา น้ำมะนาว และพริกให้เข้ากัน ชิมรสให้ได้รสตามที่ต้องการ
4. นำน้ำยำที่ได้มาคลุกเคล้ากับปลาทู หอมแดงซอย ตะไคร้ซอย ใบสะระแหน่ ขิงซอย และถั่วลิสงคั่ว คลุกให้ทั่ว
5. จัดใส่จานพร้อมเสิร์ฟ
Mackerel Salad
Ingredients
- 1 big size mackerel
- 3 Asian shallots, chopped
- 1 stalk of lemon grass, chopped
- 1 tablespoon of chopped spring onion
- ½ cup of mint leaves
- 3 tablespoons of thinly sliced ginger
- 1 tablespoon of chopped bird’s eye chili
- 1 teaspoon of white sugar
- 1 tablespoon of fish sauce
- 2 tablespoons of lime juice
- 1 tablespoon of roasted peanut
- Frying oil to fry the fish
How to cook:
1. Wash well the mackerel. Then bring it to fry in hot oil until it turns yellow and cooked. Remove it from the oil and drain it well.
2. After the fried mackerel cool down, remove the bones and make it in small pieces. Be careful, don’t leave any bones in the fish. Put to rest.
3. Make the dressing: Mix white sugar, fish sauce, lime juice and chopped chilies to your taste.
4. Mix the dressing with the mackerel meat, chopped Asian shallots, chopped lemon grass, mint leaves, sliced ginger and roasted peanuts. Mix well all ingredients.
5. Place in the plate and it’s ready to serve.
Salada de carapau
Ingredientes
- 1 carapau grande
- 3 chalotas asiáticas, picadas
- 1 ramo de erva-cidreira, picada
- 1 colher de sopa de cebolinho picado
- ½ copo de folhas de hortelã
- 3 colheres de sopa de gengibre picado fino
- 1 colher de sopa de piripíri picado
- 1 colher de chá de açúcar branco
- 1 colher de sopa de molho de peixe
- 2 colheres de sopa de sumo de lima
- 1 colher de sopa de amendoim tostado
- Óleo para fritar o peixe
Como preparar:
1. Lave bem o carapau. Leve a fritar em óleo bem quente até que fique com uma cor tostada e bem frito. Retire do óleo e escorra bem.
2. Depois do carapau arrefecer, tire as espinhas e desfaça em pequenos pedaços. Tenha atenção para não deixar nenhumas espinhas no peixe. Meta de lado.
3. Faça o molho: Misture açúcar branco, molho de peixe, sumo de lima e piripíri picado a gosto.
4. Misture o molho com o peixe, chalotas asiáticas picadas, erva-cidreira picada, folhas de hortelã, gengibre picado e os amendoins tostados. Misture tudo muito bem.
5. Meta num prato e estará pronto a servir.
Thursday, October 14, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment