ถึงผู้อ่านทุกท่าน เนื่องจากตอนนี้เจ้าของบล็อกงานยุ่งมาก ไม่ค่อยมีเวลามาอัพเดทเมนูอาหารบ่อยๆ แต่อย่างไรก็ดี เจ้าของบล็อกจะพยายามมาอัพเมนูอาหารอยู่เรื่อยๆ เพื่อผู้อ่านและผู้ที่ติดตามทุกคน ขอบคุณที่คอยติดตามนะคะหากมีข้อแนะนำ ก็บอกกล่าวกันได้นะค่ะ หรือหากมีข้อคิดเห็นใดๆ ก็มาแลกเปลี่ยนความคิดเห็นกันค่ะ
Dear fans, now I’m very busy so I don’t have time to update the blog with new recipes and as often as I would like to do it. However, I will try hard to keep updating with more recipes. Thank you for all support and if you have any ideas, questions or suggestions, please let me know.
Queridos fans, estes últimos dias tenho andado muito ocupada e não tenho tido tempo para publicar novas receitas com a regularidade que gostaria. No entanto, irei tentar continuar a publicar receitas. Obrigado pelo vosso apoio e se tiverem idéias, questões ou sugestões, escrevam-me.
After trying my recipes, please leave a comment about your experience... Thank you...
Depois de experimentarem as minhas receitas, deixem um comentário acerca da vossa experiência... Obrigado...

Thursday, August 26, 2010

ลาบปลา - “Lahb Pla” Spicy fish salad - “Lahb Pla” Salada de peixe picante

ลาบปลา

จริงๆ แล้วเมนูนี้ดัดแปลงได้หลายอย่างตามแต่ใจชอบ ไม่ว่าจะเป็น หมู ไก่ ปลากะพง หรือปลาแซลมอน เลือกเอาได้เลยตามชอบ ที่เราทำปลาเพราะเราเบื่อหมูและไม่อยากกินไก่ ก็เลยลองค้นในตู้เย็นดู มี เนื้อปลา (fish fillet) ปลาตาเดียวอยู่ เลยลองเอามาทำดูก็อร่อยดีเหมือนกัน
เครื่องปรุง
- เนื้อปลาตามใจชอบ 250 กรัม
- หอมแดงซอย 5 หัว
- ใบสะระแหน่ 1 ถ้วย
- ข้าวคั่ว 2 ช้อนโต๊ะ (ใช้ข้าวสารดิบ 1 ช้อนโต๊ะมาคั่วในกระทะ จนมีสีเหลืองทอง แล้วนำมาตำในครกหรือใช้เครื่องปั่นให้ละเอียด)
- น้ำมะนาว 2 ช้อนโต๊ะ
- น้ำปลา 1 ช้อนโต๊ะ
- น้ำตาลทราย 1 ช้อนชา
- พริกป่น 1 ช้อนโต๊ะ หรือเผ็ดตามใจชอบ
วิธีทำ
1. ต้มน้ำให้เดือดจัดในหม้อ จากนั้นนำเนื้อปลาใส่ลงไปต้ม ต้มทั้งชิ้น ระวังอย่าให้เนื้อปลาแตกเป็นชิ้นเล็กๆ ไม่งั้นเนื้อปลาจะละลายหายไปในน้ำที่ต้ม ต้มจนสุก ตักขึ้น ทิ้งไว้ให้สะเด็ดน้ำ
2. นำเนื้อปลาที่ได้มายีให้เป็นชิ้นเล็กๆ
3. ทำน้ำยำ โดยผสมข้าวคั่ว น้ำมะนาว น้ำปลา น้ำตาลทราย และพริกป่น เข้าด้วยกัน ชิมรสตามชอบ
4. นำน้ำยำที่ได้มาคลุกเค้ากับเนื้อปลา จากนั้นเติมหอมแดงซอยและใบสะระแหน่คลุกเคล้าให้เข้ากันอีกที จัดใส่จาน พร้อมเสิร์ฟ


“Lahb Pla” Spicy fish salad

This kind of salad can be done with different kinds of meats such as minced pork, mince chicken, or even with fish like sea bass or salmon. I decided to use fish because I’m bored of meat. After looking in the refrigerator to see what can be use for this salad I found sole fish fillet. So I decided to try to cook “Lahb Pla” Spicy fish salad.

Ingredients
- 250 grams of fish without bones
- 5 asian shallots, sliced
- 1 cup of mint leaves
- 2 tablespoons of rice powder (roast 1 tablespoon of rice a frying pan until it turns yellow and then use the mortar or the food processor to make it into powder)
- 2 tablespoons of lime juice
- 1 tablespoon of fish sauce
- 1 teaspoon of sugar
- 1 tablespoon of chili powder or chili grounded powder (depends on you)

How to cook
1. In the pan, boil the water. Add the fish meat to boil in very hot water. Be careful don’t break the fish meat otherwise will disappeared in the water. Boil until it cook and remove from the heat to drain.
2. Make the fish meat into small pieces.
3. Make the dressing; mix the rice powder, lime juice, fish sauce, sugar and chili powder. Taste it and adjust to your taste.
4. Mix the dressing with the boiled fish meat then add sliced asian shallots and mint leafs and mix well again. Ready to serve.


“Lahb Pla” Salada de peixe picante

Este tipo de salada pode ser feito com diferentes tipos de carne, carne de porco picada, carne de galinha picada, ou mesmo com peixe como robalo ou salmão. Eu decidi usar peixe porque estava farta de a fazer com carne. Depois de procurar no congelador o que poderia usar encontrei um filete de peixe. Por isso decidi fazer a “Lahb Pla” salada picante de peixe.
Ingredientes
- 250 gramas de peixe sem espinhas
- 5 chalotas asiáticas, em rodelas
- 1 copo de folhas de hortelã
- 2 colheres de sopa de arroz em pó (torre uma colher de arroz na frigideira e depois use o pilão, ou o processador de comida, para fazer o arroz em pó)
- 2 colheres de sopa de sumo de lima
- 1 colher de sopa de molho de peixe
- 1 colher de chá de açúcar
- 1 colher de sopa de piripíri em pó ou piripíri moído (dependo do gosto da pessoa)

Como preparar
1. Numa panela, meta água a ferver. Leve o peixe a cozer em água bem quente. Tenha em atenção ao manusear o peixe para que não parta em pedaços porque se tal acontecer o peixe vai acabar por se dissolver na água quente. Cozer o peixe e depois escorrer.
2. Parta o peixe em pedaços.
3. Prepare o molho; Misture o arroz em pó, o sumo de lima, o molho de peixe, o açúcar e o piripíri. Prove e ajuste o sabor a gosto.
4. Misture o molho com o peixe em pedaços e junte as chalotas em rodelas e as folhas de hortelã. Mexa tudo muito bem. Pronto a servir.



No comments:

Post a Comment