ยำมะระกุ้งสด
ส่วนผสม
- มะระ ½ ลูก
- กุ้งสด 5-6 ตัว หรือตามชอบ
- หอมแดงซอย 5 หัว
- พริกขี้หนูซอย 5 เม็ด
- น้ำมะนาว 2 ช้อนโต๊ะ
- น้ำตาลทราย 1 ช้อนชา
- น้ำปลา 1 ช้อนโต๊ะ
- มะเขือเทศ ผักกาดหอม แครอทหั่นฝอย สำหรับตกแต่งจาน
วิธีทำ
1. นำมะระมาฝานบางๆ แล้วนำไปลวกในน้ำเดือดจนสุก ตักขึ้น พักไว้
2. ล้างกุ้ง ปอกเปลือกแล้วนำไปลวกให้สุก ตักขึ้น พักไว้
3. นำหอมแดงซอยไปทอดจนเหลืองหอม ตักขึ้น พักไว้
4. ทำน้ำยำ โดยผสมพริกขี้หนูซอย น้ำมะนาว น้ำตาลทราย น้ำปลา คนให้เข้ากัน ชิมรสตามชอบ
5. นำน้ำยำมาคลุกกับมะระและกุ้งสดลวกให้ทั่ว โรยหน้าด้วยหอมแดงเจียว จัดใส่จาน พร้อมเสิร์ฟ
Spicy bitter melon with shrimp
Ingredients
- ½ bitter melon
- 5-6 fresh shrimp or more
- 5 Asian shallots, sliced
- 5 bird eyes chilies, chopped
- 2 tablespoons of lime juice
- 1 teaspoon of sugar
- 1 tablespoon of fish sauce
- Tomato, lettuce and shredded carrot to decorate the dish
How to cook
1. Slice the bitter melon very thin then boil it in hot water until it cooks. Drain the water and put to rest.
2. Wash well the shrimp. Peel it and boil it in hot water until it cooks. Drain the water and put to rest.
3. Fry the sliced Asian shallots until they turn yellow. Remove from oil and drain it.
4. Make the dressing; mix the chopped chilies, lime juice, fish sauce and sugar and stir them well. Taste it until you reach the flavor you like.
5. Mix it with the boiled bitter melon and shrimp and stir them well. Place in the decorated dish and season with fried Asian shallots. Ready to serve.
Melãozinho picante com camarão
Ingredientes
- ½ melãozinho
- 5-6 camarões frescos ou mais
- 5 chalotas asiáticas, em rodelas
- 5 piripíris olho de pássaro, picados
- 2 colheres de sopa de sumo de lima
- 1 colher de chá de açúcar
- 1 colher de sopa de molho de peixe
- Tomate, alface e cenoura em tiras para decorar o prato
Como preparar
1. Corte o melãozinho em fatias muito finas e leve a cozer em água a ferver até que fique mole. Escorra e deixe de lado
2. Leve bem o camarão. Descasque-o e leve a ferver até cozer. Escorra e deixe de lado.
3. Frite as chalotas asiáticas até que fiquem amarelas. Retire do óleo e escorra bem.
4. Para fazer o molho; misture os piripíris picados, o sumo de lima, o molho de peixe e o açúcar e mexa tudo muito bem. Prove para ver se está do seu agrado e acerte os temperos.
5. Misture bem o melãozinho e o camarão com o molho. Coloque no prato previamente decorado e meta as chalotas fritas em cima. Pronto a servir.
Wednesday, August 25, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment