Monday, May 10, 2010
ผัดผักบุ้งไฟแดง - Stir fried morning glory with soy bean paste - Espinaça d’água frita com pasta de soja
ผัดผักบุ้งไฟแดง
เครื่องปรุง
- ผักบุ้ง 1 กำ
- กระเทียมสับ 1 ช้อนโต๊ะ
- พริกชี้ฟ้าแดงบุบ 3 เม็ด
- ซอสหอยนางรม 1 ช้อนโต๊ะ
- ซีอิ๊วขาว 1 ช้อนโต๊ะ
- น้ำตาลทราย 1 ช้อนชา
- เต้าเจี้ยว 1 ช้อนโต๊ะ
- น้ำมัน 1 ช้อนโต๊ะ
- น้ำเปล่า 2 ช้อนโต๊ะ
วิธีทำ
1. นำผักบุ้งมาล้างให้สะอาด หั่นเป็นท่อนพอดีคำ ตัดก้านตรงปลายที่แข็งออก พักไว้
2. ตั้งกระทะใส่น้ำมัน พอน้ำมันร้อน เจียวกระเทียมกับพริกให้หอม
3. พอกระเทียมเริ่มเหลือง ใส่ผักบุ้งลงไป ปรุงรสด้วยน้ำตาล ซอสหอยนางรม ซีอิ๊วขาว เต้าเจี้ยว ผัดให้เข้ากันด้วยไฟแรง ถ้าอยากให้มีน้ำเล็กน้อยให้เติมน้ำเปล่าลงไปประมาณ 2 ช้อนโต๊ะ แต่น้ำจากผักบุ้งจะออกมาอยู่แล้ว ถ้าใครไม่ชอบน้ำมากไปก็ไม่ต้องเติมน้ำเปล่า
4. ผัดให้เข้ากัน ชิมรส พร้อมเสิร์ฟ
Stir fried morning glory with soy bean paste
Ingredients
- 1 bunch of morning glory
- 1 tablespoon of chopped garlic
- 3 red chili, mashed
- 1 tablespoon of oyster sauce
- 1 tablespoon of light soy sauce
- 1 teaspoon of white sugar
- 1 tablespoon of soy bean paste
- 1 tablespoon of frying oil
- 2 tablespoons of water (optional)
How to cook
1. Wash well the morning glory. Cut it in small pieces (1-2 inches). Cut the hard part in the end of the bunches
2. Heat the oil in the wok, add the chopped garlic and mashed chili to stir fry until it starts to smell good
3. When the garlic turns yellow, add the morning glory. Season with sugar, oyster sauce, light soy sauce and soy bean paste always in high heat. Add 2 tablespoon of water if you want some sauce with the morning glory. If prefer to have it dryer do not add water.
4. Stir fry well and taste. Ready to serve
Espinaça d’água frita com pasta de soja
Ingredientes
- 1 ramo de espinaça d’água
- 1 colher de sopa de alho picado
- 3 piripíris esmagados
- 1 colher de sopa de molho de ostra
- 1 colher de sopa de molho de soja light
- 1 colher de chá de açúcar branco
- 1 colher de sopa de pasta de feijão de soja
- 1 colher de sopa de óleo para fritar
- 2 colheres de sopa de água (opcional)
Como preparar
1. Lave bem a espinaça d’água. Corte-a em pequenos pedaços (1-2 polegadas). Corte a parte dura do caule
2. Aqueça o óleo no wok, junte o alho picado e o piripíri esmagado e deixe fritar até que comece a cheirar bem
3. Quando o alho ficar amarelo, junte a espinaça d’água. Tempere com açúcar, molho de ostra, molho de soja light e pasta de feijão de soja sempre em lume forte. Junte 2 colheres de sopa de água se quiser que fique com mais molho. Se preferir mais seco não adicione a água
4. Frite e prove. Pronto a servir
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment