ช็อคโกแลตเค้ก
- แป้งสาลี 1 ถ้วย
- ผงฟู 1/2 ช้อนชา- ช็อคโกแลตชนิดไม่หวาน 70 กรัม
- เนยจืด ½ ถ้วย
- กาแฟเอสเปรสโซ หรือกาแฟแบบเข้มข้น 150 มิลลิลิตร
- เกลือ เล็กน้อย
- น้ำตาลทราย 1 ถ้วย
- วิสกี้ (เหล้าอะไรก็ได้ แต่เราใช้ black lable) 30 มิลลิลิตร
- ไข่ไก่ 1 ฟอง
- น้ำวนิลลา 1 ช้อนชา
- ผงโกโก้สำหรับโรยที่ถาดอบขนม
- วิปปิ้งครีม 1 ถ้วย
- น้ำวนิลลา ½ ช้อนชา - น้ำตาลไอซิ่ง 1 ช้อนชา
ส่วนผสมไส้ช็อคโกแลต
- นมข้นจืด ½ ถ้วย
- น้ำตาลทรายแดง ¼ ถ้วย
- เนยจืด 4 ช้อนโต๊ะ
- ช็อคโกแลตชนิดหวาน 45 กรัม
- ไข่ไก่ เฉพาะไข่แดง 2 ฟอง
- น้ำวนิลลา ½ ช้อนชา- อัลมอนด์บด ½ ถ้วย
- ถั่วเฮเซลนัท ½ ถ้วย
- มาชเมลโลชิ้นเล็ก 1 ถ้วย
1. เตรียมเตาที่อุณหภูมิ 180°C ทาเนยที่พิมพ์ขนมเค้ก 9 นิ้ว ให้รอบ จากนั้นร่อนผงโกโก้ให้ทั่วรวมทั้งด้านข้างด้วย
2. ร่อนแป้งกับผงฟูด้วยกัน 2 พักไว้3. เตรียมหม้อตุ๋นไว้ ใช้ไฟต่ำ ใส่ช็อคโกแลต เนย กาแฟ เกลือ และน้ำตาลละลายให้เข้ากัน คนเรื่อยๆ จนกว่าส่วนผสมละลายหมดและมีลักษณะข้น เติมวิสกี้หรือเหล้าลงไป คนให้เข้ากัน เทส่วนผสมนี้ลงไปในชาม พักไว้ให้เย็นลง
4. ตีไข่กับน้ำวนิลลาด้วยความเร็วปานกลาง จากนั้นค่อยๆ เติมแป้งทีละนิดแล้วเปลี่ยนเป็นความเร็วต่ำ จากนั้นใส่ส่วนผสมช็อคโกแลตที่ละลายไว้ลงไปทั้งหมด คนให้เข้ากัน
5. เทส่วนผสมลงในพิมพ์ขนมเค้ก อบประมาณ 25-30 นาที ด้วยอุณหภูมิ 180°C ระวังอย่าอบขนมเค้กนานไป ไม่งั้นเนื้อขนมเค้กจะแห้งเกินไป
6. เมื่ออบเสร็จแล้ว พักไว้บนตะแกรงประมาณ 10 นาที จึงค่อยเอาขนมเค้กออกจากพิมพ์ แล้วพักไว้บนตะแกรงอีกครั้ง
วิธีทำไส้ช็อคโกแลต
1. ผสมนมข้นจืด น้ำตาลทรายแดง เนย ช็อคโกแลต ไข่แดง และ น้ำวนิลลาเข้าด้วยกัน นำไป
2. ตั้งไฟปานกลาง คอยคนเรื่อยๆ ประมาณ 10 นาที จนกว่าช็อคโกแลตและน้ำตาลละลายหมด และส่วนผสมข้นขึ้น ยกขึ้นจากเตา
3. ใส่ถั่วต่างๆ และมาชเมลโลลงไป คนให้เข้ากันจนมาชเมลโลละลาย
4. พักให้เย็นแล้วนำเข้าตู้เย็นให้ส่วนผสมเกาะตัวกันดีสำหรับนำมาทาเป็นไส้
วิธีทำครีม
1. นำวิปครีมมาตีกับน้ำตาลไอซิ่ง ด้วยความเร็วสูง พอครีมเริ่มฟูให้เติมน้ำวนิลลาลงไป
2. ตีจนครีมขึ้นฟู ก็สามารถนำมาใช้ได้เลย
วิธีประกอบเค้ก
1. ถ้าทำส่วนผสมของเค้กด้านบนต้องอบขนมเค้ก 2 ครั้ง เพื่อให้ได้เค้ก 2 ชิ้น แต่ถ้าอยากอบทีเดียวก็ให้เพิ่มส่วนผสมอีกเท่านึง พอเค้กเย็นตัวลงก็ตัดครึ่ง แล้วนำไส้ช็อคโกแลตที่เตรียมไว้ ทาให้ทั่วระหว่าง 2 ชั้น ทาให้หนาๆ เพราะไส้ช็อคโกแลตจะซึมเข้าเนื้อเค้กด้วย
2. จากนั้นก็ทาวิปครีมที่ตีแล้ว แต่งด้านหน้าและด้านข้างตามชอบใจ
Chocolate cake
Ingredients for cake (repeat the dosage because the cake has to be done twice)
- 1 cup of plain flour
- ½ teaspoon of baking powder
- 70 grams of unsweetened chocolate
- ½ cup of unsalted butter
- 150 ml of espresso or strong coffee
- Pinch of salt
- 1 cup of white sugar
- 30 ml of whisky (I used Johnnie Walker Black Label)
- 1 chicken egg
- 1 teaspoon of vanilla essence
- Unsweetened cocoa for dusting
- 1 cup of whipping cream or double cream
- ½ teaspoon of vanilla essence
- 1 teaspoon of icing sugar
Ingredients for chocolate filling
- ½ cup of evaporated milk
- ¼ cup of light brown sugar
- 4 tablespoons of unsalted butter
- 45 grams of plain chocolate
- 2 egg yolks
- ½ teaspoon of vanilla essence
- ½ cup of chopped almond
- ½ cup of chopped hazelnut- 1 cup of small marshmallows
How to do the cake (This has to be done twice because we need two pieces of cake)
1. Preheat the oven to 180°C. Spread the butter in a 9” container. Dust the bottom and the sides with cocoa
2. Sift the flour and baking powder 2 times. Rest it
3. In a sauce pan over low heat, melt the chocolate, butter, espresso, salt and sugar. Stir it until the sugar dissolves and the ingredients get smooth and then add the whisky. Mix them well. Move to another bowl and let it cool slightly
4. In an electric mixer, at medium speed, beat the eggs with the vanilla essence. Then decrease the speed and add the flour little by little. After that add the chocolate mixture into the bowl and mix everything well
5. Pour the mix into the prepared container. Bake it for 25-30 minutes at 180°C. Don’t over bake or the cake will become too dry
6. Cool it for 10 minutes and then remove from the container and place on a wire rack to cool completely
How to do the chocolate filling
1. Mix evaporated milk, light brown sugar, butter, chocolate, egg yolks and vanilla essence in the saucepan
2. Simmer over medium heat, stir frequently for 10 minutes until the chocolate and sugar are melted and smooth. Remove from the heat
3. Add all the nuts and marshmallows. Stir until melted4. refrigerate until thick enough to spread
To make the cream
1. In the bowl, whip the cream and the icing sugar with high speed until firm peaks form. Then add the vanilla essence
2. When the cream is firm, stop whipping. Ready to use
How to assemble the cake
1. If you don’t want to bake the cake twice, just double the quantity and bake it just one time. After bake let it cool down, cut it in half to get 2 pieces. Then spread the chocolate filling and put it together again. Put a lot of filling because most of it will be absorbed by the cake
2. Then spread the cream to cover all the cake and decorate
Bolo de chocolate
- 1 copo de farinha
- ½ colher de chá de fermento em pó
- 70 gramas de chocolate amargo- ½ copo de manteiga sem sal
- 150 ml de café expresso ou café forte
- Pitada de sal
- 1 copo de açúcar branco- 30 ml de whisky (eu usei Johnnie Walker Black Label)
- 1 ovo
- 1 colher de chá de essência de baunilha
- Cacau em pó amargo para polvilhar
Ingredientes para o creme
- 1 copo de chantilly ou natas
- ½ colher de chá de essência de baunilha
- 1 colher de chá de açúcar de padeiroIngredientes para o recheio de chocolate
- ½ copo de leite evaporado
- ¼ copo de açúcar torrado light- 4 colheres de sopa de manteiga sem sal
- 45 gramas de chocolate
- 2 gemas de ovo
- ½ colheres de chá de essência de baunilha
- ½ copo de amêndoa picada
- ½ copo de noz picada- 1 copo de marshmallows pequenos
Como preparar o bolo (Isto tem que ser feito duas vezes porque precisamos de dois bolos)
2. Peneire a farinha e o fermento duas vezes. Meta de lado
3. Numa caçarola em lume baixo, derreta o chocolate com a manteiga, café, sal e açúcar Mexa até dissolver bem o açúcar e a mistura fique cremosa, para depois adicionar o whisky. Misture tudo muito bem. Mude a mistura para uma taça e deixe arrefecer ligeiramente
4. Numa batedeira eléctrica, a uma velocidade média, bata os ovos com a essência de baunilha. Diminua a velocidade e acrescente a farinha pouco a pouco. Depois junte a mistura do chocolate e mexa muito bem
5. Meta esta mistura na forma untada e leve ao forno durante 25-30 minutos a 180°C. Não coza demasiado porque pode ficar muito seco
6. Arrefeça a forma durante 10 minutos e depois retire o bolo e meta-o numa rede metálica para arrefecer completamente
1. Misture o leite evaporado, o açúcar torrado light, a manteiga, o chocolate, as gemas de ovo e a essência de baunilha numa panela
2. Deixe em lume médio, mexendo sempre durante 10 minutos, até que o chocolate e o açúcar tenham dissolvido completamente e a mistura tenha ficado cremosa. Retire do lume
3. Junte as amêndoas, as nozes e os marshmallows. Mexa até que estes dissolvam4. Meta no frigorífico até que fique espesso o suficiente para barrar
1. Misture as natas e o açúcar de pasteleiro a alta velocidade até que fique firme. Depois adicione a essência de baunilha
3. Quando estiver bem firme deixe de bater. Está pronto a usar1. Se não quiser ter o trabalho de fazer duas vezes o bolo, pode optar por duplicar as quantidades e cozê-lo uma só vez. Depois deixe arrefecer e corte-o ao meio, ficando com duas metades. Após isto, basta espalhar o recheio de chocolate e voltar a juntar. Meta muito recheio porque a grande parte será absorvido pelo bolo
2. Depois de ter as duas partes juntas, cobra com o creme e decore a gosto
No comments:
Post a Comment