Thursday, May 6, 2010
กุ้งลวกกับน้ำจิ้มซีฟู้ด - Boiled shrimp with seafood sauce - Gambas cozidas com molho de marisco
กุ้งลวกกับน้ำจิ้มซีฟู้ด
เครื่องปรุง
- กุ้ง 1 กิโลกรัม
- พริกแห้ง หรือพริกสด 1 เม็ด
- กระเทียม 1 กลีบ
- เกลือ 1 ช้อนชา
- ใบกระวาน 1 ใบ
ส่วนผสมน้ำจิ้ม
- มะนาว 2 ลูก
- น้ำตาลทราย 1 ช้อนชา
- น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
- พริกขี้หนูสวนสีเขียว 4-5 เม็ด
- กระเทียม 5-6 กลีบ
วิธีทำ
1. พอน้ำเดือดใส่พริกแห้งหรือพริกสด กระเทียม เกลือ และใบกระวานลง จากนั้นนำกุ้งสดไปลวกในน้ำเดือด ลวกพอสุกไม่ต้องนานมาก ตักขึ้นสะเด็ดน้ำ จัดใส่จาน
2. ทำนำจิ้ม นำพริกขี้หนู มาตำกับกระเทียม ตำจนแหลกเข้ากันดี จากนั้น ปรุงรสด้วย น้ำตาล น้ำปลา และน้ำมะนาว ชิมรสตามชอบ
Boiled shrimp with seafood sauce
Ingredients
- 1 kilogram of fresh shrimp
- 1 dried or fresh red chili
- 1 clove of garlic
- 1 teaspoon of salt
- 1 bay leave
Ingredients for seafood sauce
- 2 limes
- 1 teaspoon of sugar
- 2 tablespoons of fish sauce
- 4-5 green bird eye chilies
- 5-6 cloves of garlic
How to cook
1. Boil the water, add fresh or red dried chili, garlic, salt and bay leave. Then add the fresh shrimp. Boil just for a while and then drain it. Put it in the serving plate
2. To make the seafood sauce; put chili and garlic in the mortar and mash it until it mixes well. Then season the with fish sauce, sugar and lime juice. Try it to find the taste that you like. It should be spicy and sour
Gambas cozidas com molho de marisco
Ingredientes
- 1 quilograma de gambas frescas
- 1 piripíri seco
- 1 dente de alho
- 1 colher de chá de sal
- 1 folha de louro
Ingredientes para o molho de marisco
- 2 limas
- 1 colher de chá de açúcar
- 2 colheres de sopa de molho de peixe
- 4-5 piripíris olho de pássaro
- 5-6 dentes de alho
Como preparar
1. Ferva a água, junte o piripíri, o alho, o sal e o louro. Depois junte as gambas. Deixe ferver por breves momentos, escorra e meta no prato de servir
2. Para o molho de marisco; esmague o piripíri e o alho no pilão até que fique bem misturado. Tempere com o molho de peixe, açúcar e sumo de lima. Prove até encontrar o sabor que mais lhe agrada. Deve ser picante e amargo
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment