ที่ทำเมนูนี้ไม่ใช่ว่าที่มาเก๊าไม่มีร้านอาหารญี่ปุ่น แต่มีเยอะจนแวะไปชิมไม่ครบทุกร้านต่างหาก ที่ทำเมนูนี้ก็เพราะว่า ครั้งหนึ่งเมื่อทำงานอยู่ที่ซอยสุขุมวิท 26 ก็มักจะไปกินข้าวหมูทอดเบคคุ (Bekku) ที่ซอย 24 กับเพื่อนๆ พี่ๆ น้องๆ บ่อยๆ พอคิดถึงบรรยากาศเก่าๆ อาหารรสชาดที่คุ้นเคยก็เลยเป็นแรงบันดาลใจให้ทำเมนูนี้ขึ้นมา เพราะข้าวหมูทอดหรือทงคัสซึก็เป็นเมนูที่หากินได้ตามร้านอาหารญี่ปุ่นทั่วๆ ไป แต่เนื้อหมูติดมันชิ้นโต พร้อมน้ำจิ้มงานนี่สิ หาที่ไหนไม่ได้จริงๆ
เครื่องปรุงหมูทอด
เนื้อหมูสันใน (มีมัน) 200 กรัม 2 ชิ้น
เกลือป่น ½ ช้อนชา
พริกไทยขาวป่น 1 ช้อนชา
พริกไทยดำป่น 1 ช้อนชา
ไข่ไก่ 2 ฟอง
แป้งสาลี 1 ถ้วย
เกล็ดขนมปังป่น 2 ถ้วย
น้ำมันสำหรับทอด
วิธีทำ
1.ล้างหมูให้สะอาด พักไว้ให้แห้ง
2.ใช้ส้มจิ้มหมูให้ทั่ว จากนั้นหมักหมูด้วยเกลือป่น พริกไทยขาว และพริกไทยดำ หมักไว้ข้ามคืน ส่วนใครอดใจไม่ไหวอยากทานเร็วๆ ก็อย่างน้อยน่าจะหมักไว้ให้ได้ 1 ชั่วโมงให้ส่วนผสมเข้าเนื้อ
3.ใช้ส้อมจิ้มหมูอีกครั้ง อันนี้จำมาจากร้านเบคคุตอนที่ร้านเค้ายังเล็กๆ เห็นเค้าใช้เครื่องจิ่มๆ หมูก่อนทอดตลอดเวลา ที่ใช้ส้อมจิ้มนี้เวลาทอดหมูจะได้สุกทั่ว
4.นำหมูมาคลุกกับแป้งสาลีให้ทั่ว ตบเบาๆ ให้แป้งเกาะที่หมูเล็กน้อย ตีไข่พอแตกให้เข้ากัน จากนั้นนำหมูที่ชุบแป้งแล้วไปชุบไข่ แล้วนำมาคลุกกับเกล็ดขนมปังป่นให้ทั่ว
5.ทำแบบนี้อีกครั้ง (คลุกแป้งสาลี ชุบไข่และคลุกเกล็ดขนมปังป่น)
6.เตรียมตั้งกระทะให้ร้อนตั้งน้ำมันใช้ไฟแรงจัดเมื่อน้ำมันร้อนแล้วให้หรี่มาเป็นไฟกลาง ควรใช้ไฟปานกลางทอดไม่งั้นหมูจะไม่สุกข้างในและไหม้ข้างนอก แต่ถ้าใช้อ่อนไปหมูมันจะอมน้ำมัน ควรใช้น้ำมันท่วมๆ เวลาทอดหมูจะได้กรอบนอกนุ่มใน เหลืองอร่อย
7.พอหมูสุก ตักขึ้น วางบนทิชชู่ให้ซับน้ำมัน
8.หั่นเป็นชิ้นพอดีคำ เสิร์ฟพร้อมน้ำจิ้ม
น้ำจิ้มสำหรับหมูทอด
เครื่องปรุง
ซอสทงคัสซึ (มีขายเป็นขวดสำเร็จรูป) ½ ถ้วย
ซอสมะเขือเทศ ½ ถ้วย
ซีอิ๊วขาวญี่ปุ่น ½ ถ้วย
น้ำตาลทราย 5 ช้อนโต๊ะ
มัสตาร์ดผง 1 ช้อนโต๊ะ
พริกไทยป่น 1 ช้อนโต๊ะ
พริกป่นญี่ปุ่น 1 ช้อนโต๊ะ
นำส่วนผสมทั้งหมดผสมกัน ใส่หม้อ ตั้งไฟกลาง คนไปเรื่อยๆ จนซอสมีลักษณะเนียนและข้นขึ้น ยกลง ทิ้งไว้ให้เย็น
เวลาจะทานกับหมูทอดก็นำงาขาวคั่วมาตำให้แหลกเล็กน้อย แล้วผสมลงในน้ำจิ้ม อร่อยไม่แท้ร้านเบคคุเลย
Tonkatsu (deep fried pork Japanese style)
The reason I cooked this food is not because in Macau we don’t have Japanese restaurant. We’ve a lot but we can’t go and try all of them! When I worked in the office at Sukhumvit soi 26, me and my colleagues often went to eat this Tonkatsu (fried pork Japanese style) in a small Japanese restaurant called “Bekku” in Sukhumvit soi 24.
Tonkatsu it’s a common food but we can’t find it easy. In fact, it’s very hard to find a restaurant serving this big piece of pork with fat served with sauce that is mixed with sesame seeds.
I don’t eat it for long time and I was missing it, so I decided to give it a try and cook it at home. I miss the familiar tastes from the old days.
Ingredients
2 pieces of 200 grams of tenderloin pork (with fat)
½ tsp of salt
1 tsp of white pepper powder
1 tsp of black pepper powder
2 chicken eggs
1 cup of plain flour or all purpose flour
2 cup of breadcrumbs
Frying oil
How to cook
1.Wash the pork and dry it
2.Use the fork and jab into the pork meat. Then marinate with the white pepper, black pepper and salt overnight. If you can’t wait overnight, at least you should wait for 1 hour to get a better taste
3.Use the fork and jab into the pork meat again. This trick I remember from the Japanese restaurant, Bekku, to make the pork meat cooked even when frying
4.Cover the pork with flour and press it well to make the flour stick to the pork meat. After that dip the piece in the beaten egg and mix it with the breadcrumbs.
5.Do this process twice
6.Prepare the frying pan. Put a lot of frying oil and use a very high heat. When the oil is hot, change to medium heat. While you frying the pork should use medium heat; If use too high temperature the pork will cook just outside and if the temperature is too low the pork will absorb too much oil. Moreover, you should put lots of oil to fry to make the pork all cooked and crunchy
7.When the pork is all cooked in both sides, remove it from the pan and dry it in a paper towel or kitchen paper to remove the excess of oil
8.Cut it in small pieces but not too thin and serve with the sauce in the side
The sauce
Ingredients
½ cup of Tonkatsu sauce (in the supermarket you can find it in bottles)
½ cup of ketchup
½ cup of Japanese soy sauce
5 tbs of sugar
1 tbs of mustard powder
1 tbs of white pepper powder
1 tbs of Japanese chili powder
White sesame seeds (depends on your preference)
Mix all the ingredients and place it in a pan. Simmer it with medium heat, always stirring. Simmer and stir it until it gets smooth and thicker. Remove from the heat and wait until it gets cold.
To serve with the Tonkatsu, mash the roasted white sesame seeds and mix it in the sauce.
It end up as delicious as in the Japanese restaurant Bekku and made me go back to my old days.
Tonkatsu (porco frito ao estilo japonês)
A razão por detrás da decisão de fazer este prato não é o facto de não haver restaurantes japoneses em Macau. Eles existem e são muitos, pelo que não podemos experimentá-los todos! Quando trabalhava num escritório na rua 26 de Sukhumvit, com os meus colegas íamos muitas vezes comer Tonkatsu (porco frito ao estilo japonês) num pequeno restaurante japonês chamado “Bekku” na rua 24 de Sukhumvit.
Tonkatsu é um prato normal mas não é fácil de encontrar. De facto, é difícil encontrar um restaurante que sirva este pedaço de carne com gordura acompanhado comum molho misturado com sementes de sésamo.
Não o comia há já muito tempo e já sentia saudades, por isso decide experimentar e cozinhá-lo em casa. Já suspirava por este sabor dos tempos idos.
Ingredientes
2 febras de porco com cerca de 200 gramas (com gordura)
½ colher de chá de sal
1 colher de chá de pimenta branca
1 colher de chá de pimenta preta
2 ovos de galinha
1 copo de farinha multiusos
2 copo de pão-ralado
Óleo de fritar
Como preparar
1.Lave a carne de porco e seque-a
2.Use o garfo para fazer furos na carne. Depois tempere com a pimenta branca, a pimenta preta e sal e deixe marinar durante a noite. Se não quiser esperar tanto, deixe, pelo menos, 1 hora para que a carne absorva os sabores dos temperos
3.Volte a usar o garfo para fazer furos na carne. Lembro-me deste truque do restaurante, Bekku, para fazer a carne fritar e cozinha de forma uniforme
4.Envolva a carne com a farinha, pressionando bem para que a farinha fique bem colada. Depois mergulhe nos ovos mexidos e no pão-ralado
5.Repita este processo duas vezes
6.Prepare a frigideira. Meta muito óleo e em fogo forte. Quando estiver bem quente, mude para fogo médio. Durante a fritura deve usar fogo médio, caso esteja muito quente vai fritar apenas por fora, ficando cru por dentro. Se usar fogo muito fraco, a carne vai ficar muito gordurosa. Deve colocar muito óleo para que a carne possa fritar mergulhada completamente nele, pois assim irá ficar bem frito e estaladiço
7.Quando estiver frito de ambos os lados, retire e seque com papel de cozinha para remover o excesso de óleo
8.Corte em pequenas fatias mas não muito finas e sirva com o molho de lado
O molho
Ingredientes
½ copo de molho Tonkatsu (no supermercado pode encontrá-lo engarrafado)
½ copo de molho de soja japonês
5 colheres de sopa de açúcar
1 colher de sopa de pó de mostarda
1 colher de sopa de pimento branca
1 colher de sopa de piripíri em pó japonês
Sementes de sésamo branco (depende do gosto pessoal)
Misture bem todos os ingredientes numa caçarola. Ferva em lume média, mexendo sempre. Deixe ferver até que fique espesso e macio. Retire do fogo e deixe arrefecer.
Para servir com o Tonkatsu, esmague as sementes de sésamo branco e misture com o molho.
Acabou por sair tão saboroso como no restaurante Bekku e fez-me viajar atrás no tempo.
No comments:
Post a Comment