ถึงผู้อ่านทุกท่าน เนื่องจากตอนนี้เจ้าของบล็อกงานยุ่งมาก ไม่ค่อยมีเวลามาอัพเดทเมนูอาหารบ่อยๆ แต่อย่างไรก็ดี เจ้าของบล็อกจะพยายามมาอัพเมนูอาหารอยู่เรื่อยๆ เพื่อผู้อ่านและผู้ที่ติดตามทุกคน ขอบคุณที่คอยติดตามนะคะหากมีข้อแนะนำ ก็บอกกล่าวกันได้นะค่ะ หรือหากมีข้อคิดเห็นใดๆ ก็มาแลกเปลี่ยนความคิดเห็นกันค่ะ
Dear fans, now I’m very busy so I don’t have time to update the blog with new recipes and as often as I would like to do it. However, I will try hard to keep updating with more recipes. Thank you for all support and if you have any ideas, questions or suggestions, please let me know.
Queridos fans, estes últimos dias tenho andado muito ocupada e não tenho tido tempo para publicar novas receitas com a regularidade que gostaria. No entanto, irei tentar continuar a publicar receitas. Obrigado pelo vosso apoio e se tiverem idéias, questões ou sugestões, escrevam-me.
After trying my recipes, please leave a comment about your experience... Thank you...
Depois de experimentarem as minhas receitas, deixem um comentário acerca da vossa experiência... Obrigado...

Tuesday, April 27, 2010

ก๋วยเตี๋ยวเนื้อ - Beef noodle with soup - Sopa de massa com carne de vaca


ก๋วยเตี๋ยวเนื้อ

ส่วนผสม (สำหรับ 2 ที่)
- เส้นก๋วยเตี๋ยวแล้วแต่ชอบว่าเส้นเล็ก เส้นหมี่ เส้นใหญ่ หรือบะหมี่ จำนวนตามแล้วแต่จะกินไหว
- เนื้อสด ส่วนไหนแล้วแต่ชอบ แต่ที่เราใช้เนื้อสไลด์เพราะกินง่าย ไม่ต้องเคี้ยวนาน จำนวนตามชอบ
- ลูกชิ้นเนื้อ หมู หรือปลา แล้วแต่ชอบ ใครไม่อยากใส่ก็ไม่เป็นไร
- น้ำเปล่า 2-3 ถ้วย
- ผักบุ้ง เล็กน้อย
- ถั่วงอก เล็กน้อย
- ผักกาดหอม เล็กน้อย
- กากหมูเจียว 1 ช้อนโต๊ะ (ไม่ชอบก็ไม่ต้องใส่ก็ได้)
- กระเทียมเจียว 1 ช้อนโต๊ะ
- กระเทียมดอง 1 หัว
- กระเทียม 5-6 กลีบ
- หอมแดง 2-3 หัว
- อบเชย 1 ก้าน
- โป๊ยกั๊ก 1 ดอก
- ใบกระวาน ½ ใบ
- เมล็ดพริกไทยดำ 10 เม็ด
- รากผักชี 4-5 ราก
- คื่นช่าย 2 ต้น
- เห็ดหอม 3-4 ดอก
- แครอท หั่นท่อน 3-4 ท่อน
- หัวผักกาดขาว หั่นท่อน 3-4 ท่อน
- ซอสปรุงรส 3 ช้อนโต๊ะ
- ซีอิ๊วขาว 3 ช้อนโต๊ะ
- ซีอิ๊วดำ 1 ช้อนโต๊ะ
- เกลือ 1 ช้อนชา
- น้ำตาลทราย 1 ช้อนชา
- พริกไทยป่น ½ ช้อนชา
- ผักชี ต้นหอม ไว้โรยหน้า เล็กน้อย
- เครื่องปรุงพริกป่น น้ำตาล น้ำปลา น้ำส้มสายชู ตามชอบ


วิธีทำ
1. นำอบเชย โป๊ยกั๊ก ใบกระวาน เมล็ดพริกไทยดำ รากผักชี กระเทียม กระเทียมดอง หอมแดง ใส่ในผ้าขาวบางแล้วมัดปากให้สนิด ถ้าไม่มีก็ใส่ลงไปในหม้อได้เลย แต่เวลาจะทานต้องชอนพวกเครื่องเทศต่างๆ นี้ออกก่อน
2. เติมเนื้อสดเล็กน้อย ที่ใส่เนื้อขั้นตอนนี้เพื่อให้น้ำซุปมีรสหวานมาจากเนื้อด้วย เติมน้ำ ต้มให้เดือด คอยช้อนฟองออกตลอดเวลา
3. พอน้ำเดือดแล้ว ปรุงรสด้วย ซอสปรุงรส ซีอิ๊วขาว ซีอิ๊วดำ เกลือ น้ำตาลทราย พริกไทยป่นชิมรสดูตามชอบ ค่อยๆ ปรุงทีละนิดแล้วชิม จะได้รสชาดที่ดี
4. พอน้ำเดือดอีกครั้งใส่เห็ดหอม คื่นช่าย แครอท หัวผักกาดขาวและเนื้อที่มีอยู่ทั้งหมด ลงไปเคี่ยวประมาณ 10 – 20 นาที ให้น้ำพอข้นขึ้น
5. เตรียมลวกเส้นก๋วยเตี๋ยว ผักบุ้ง ถั่วงอก ผักกาดหอม
6. เวลาทานโรยหน้าด้วยผักชี ต้นหอม กระเทียมเจียว และกากหมูเจียว ปรุงรสด้วยเครื่องปรุงตามชอบใจ อร่อยจัง


Beef noodle with soup


Ingredients (for 2 persons)
- Noodles; can be any kind of noodles you like; rice noodles or egg noodles, the quantity depends on how much you want to eat
- Fresh beef; can be any part of beef you like. I used sliced beef because it’s easier to eat
- Beef balls, pork balls or fish balls (if you don’t like, don’t need to use)
- 2-3 cups of water
- Some morning glory
- Some bean sprouts
- Some lettuce
- 1 tablespoon of fried pork fat (if you don’t like, don’t need to use)
- 1 tablespoon of fried garlic
- 1 clove of garlic pickled
- 5-6 cloves of peeled garlic
- 2-3 peeled Asian shallots
- 1 stick of cinnamon
- 1 piece of Chinese anise
- ½ bay leave
- 10 seeds of black pepper
- 4-5 coriander roots
- 2 stalks of celery
- 3-4 black mushrooms
- 3-4 small pieces of carrot
- 3-4 small pieces of turnip
- 3 tablespoons of seasoning sauce
- 3 tablespoons of light soy sauce
- 1 tablespoon of black soy sauce
- 1 teaspoon of salt
- 1 teaspoon of sugar
- ½ teaspoon of pepper powder
- Chopped coriander and spring onion for garnishing
- Seasoning sauce; sugar, ground chili, vinegar and fish sauce


How to cook
1. Place the cinnamon, garlic pickled, peeled garlic, peeled Asian shallots, Chinese anise, bay leave and black pepper in the thin cloth bag. If you don’t have this, can just place all straight into the boiling pan but, before eating, should remove it all
2. Add some of the beef (to make the soup sweeter with the meat taste). Then add water and let it boil. While the soup is boiling, always remove the foam
3. While it’s boiling adjust the taste by adding seasoning sauce, light soy sauce, black soy sauce, salt, sugar and pepper powder. Try it and find the taste you like. Let it boil again
4. When the soup start boiling again, add the black mushroom, celery, carrot, turnip and all the remaining beef to simmer for 10 – 20 minutes until it starts to get thicker
5. Prepare the noodles by boiling it. Boil also the morning glory, the bean sprouts and the lettuce
6. To serve, place the boiled noodles and vegetable in the bowl and garnish with chopped coriander, chopped spring onion, fried garlic and fried pork fat. Then put the soup and adjust the taste by adding the sugar, fish sauce, vinegar and grounded chili. So yummy!


Sopa de massa com carne de vaca


Ingredientes (para 2 pessoas)
- Massa; pode usar qualquer tipo de massa oriental; massa de arroz ou de ovos, e a quantidade depende de quanto quiser comer
- Carne de vaca fresca. Pode usar qualquer tipo de carne de vaca. Eu usei carne de vaca cortada fina porque se torna mais fácil de comer
- Bolas de carne de vaca, bolas de carne de porco, bolas de peixe (se não gosta não precisa de usar)
- 2-3 copos de água
- Alguma espinaça de água
- Alguns rebentos de feijão
- Alguma alface
- 1 colher de sopa de gordura de porco (se não gostar de gordura de porco não use)
- 1 colher de sopa de alho frito
- 1 dente de alho em pickles
- 5-6 dentes de alho descascados
- 2-3 chalotas descascadas
- 1 pau de canela
- 1 estrela de anis chinês
- ½ folha de louro
- 10 sementes de pimenta preta
- 4-5 raízes de salsa
- 2 ramos de aipo
- 3-4 cogumelos chineses
- 3-4 pequenos pedaços de cenoura
- 3-4 pequenos pedaços de nabo
- 3 colheres de sopa de molho inglês
- 3 colheres de sopa de molho de soja light
- 1 colher de sopa de molho de soja preto
- 1 colher de chá de sal
- 1 colher de chá de açúcar
- ½ colher de chá de pimenta em pó
- Salsa e cebolinho picado para decoração
- Molho inglês; açúcar; piripíri picado; vinagre e molho de peixe


Como preparar
1. Coloque a canela, o alho em pickles, o alho descascado, as chalotas descascadas, o anis chinês, o louro e a pimenta preta num saco de tecido fino. Se não tiver um saco de tecido, pode colocar os ingredientes directamente na panela mas, antes de comer, deve retirar tudo
2. Junte alguma da carne de vaca (o sabor da carne faz a sopa mais doce). Junte a água e leve a ferver. Durante a fervura vá retirando a espuma que se forma à superfície
3. Enquanto estiver a ferver ajuste o sabor juntando o molho inglês, o molho de soja light, o molho de soja preto, sal, açúcar e a pimenta em pó. Vá provando até encontrar o sabor que mais lhe agrada e deixe ferver novamente
4. Quando voltar a ferver, adicione os cogumelos chineses, o aipo, a cenoura, o nabo e a restante carne de vaca e deixe cozer por 10 – 20 minutos até que comece a engrossar
5. Prepare a massa fervendo-a em água. Ferva também a espinaça de água, os rebentos de feijão e a alface
6. Para servir, coloque a massa numa tigela e decore com salsa picada, cebolinho picado, alho frito e gordura de porco frita. Depois junte a sopa e ajuste o sabor adicionando açúcar, molho de peixe, vinagre e piripíri picado. Uma delícia!

No comments:

Post a Comment