Thursday, April 29, 2010
ปลา 3 รส - Fried fish with sweet sauce - Peixe frito com molho doce
ปลา 3 รส
ส่วนผสม
- ปลา ชนิดแล้วแต่ชอบที่สามารถนำมาทอดได้
- พริกชี้ฟ้าแดง 1 เม็ด
- กระเทียม 5 กลีบ
- กระเทียมสับ 1 ช้อนโต๊ะ
- รากผักชีสับ 1 ช้อนโต๊ะ
- แป้งสาลี 2 ช้อนโต๊ะ
- น้ำตาลทราย 2 ช้อนโต๊ะ
- เกลือ 1 ช้อนชา
- น้ำส้มสายชู 2 ช้อนโต๊ะ
- น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
- น้ำมัน 1 ช้อนโต๊ะ
- น้ำมันสำหรับทอดปลา
วิธีทำ
1. นำปลามาคลุกกับเกลือเล็กน้อย แล้วนำมาคลุกกับแป้งสาลีบางๆ ก่อนนำไปทอด ทอดด้วยไฟปานกลาง พักให้สะเด็ดน้ำมัน
2. โขลกพริกชี้ฟ้า กระเทียม และรากผักชีเข้าด้วยกัน
3. ใส่น้ำมัน 1 ช้อนโต๊ะ เจียวกระเทียมสับให้หอม จากนั้นใส่เครื่องที่โขลกไว้ (พริกชี้ฟ้า กระเทียม และรากผักชี) ผัดให้หอม
4. ปรุงรสด้วยน้ำตาล น้ำส้มสายชู และน้ำปลา เคี่ยวให้ข้นเล็กน้อย
5. นำน้ำราดมาราดบนตัวปลา หรือใช้เป็นน้ำจิ้มก็ได้
Fried fish with sweet sauce
Ingredients
- Fish (the kind of fish depends on you, but choose a fish that can be fried)
- 1 red chili
- 5 cloves of garlic
- 1 tablespoon of chopped garlic
- 1 tablespoon of chopped coriander roots
- 2 tablespoons of wheat flour or plain flour
- 2 tablespoons of white sugar
- 1 teaspoon of salt
- 2 tablespoons of rice vinegar
- 2 tablespoons of fish sauce
- 1 tablespoon of frying oil
- Frying oil to fry the fish
How to cook
1. Cover the fish with salt and wheat flour before frying. Fry it in medium heat. Then drain and rest
2. Mash the red chili, chopped garlic and chopped coriander roots
3. Add 1 tablespoon of frying oil to the wok and when it becomes hot, add the paste of the ingredients that you mashed (red chili, chopped garlic and chopped coriander roots). Stir fried it until it starts to have a pleasant smell
4. Then add the white sugar, rice vinegar and the fish sauce. Simmer it for a while to make the sauce thicker
5. Put the sauce on top of the fried fish or can use it to dip the pieces of fish
Peixe frito com molho doce
Ingredientes
- Peixe (o tipo de peixe fica ao critério de cada um, desde que se escolha um peixe que possa ser frito)
- 1 piripíri
- 5 dentes de alho
- 1 colher de sopa de alho picado
- 1 colher de sopa de raízes de salsa picadas
- 2 colheres de sopa de farinha de trigo ou farinha multiusos
- 2 colheres de sopa de açúcar branco
- 1 colher de chá de sal
- 2 colheres de sopa de vinagre de arroz
- 2 colheres de sopa de molho de peixe
- 1 colher de sopa de óleo
- Óleo para fritar o peixe
Como preparar
1. Envolva o peixe com sal e farinha antes de fritar. Frite em lume médio. Depois deixe escorrer e meta de lado
2. Esmague o piripíri, o alho picado e as raízes de sala picadas
3. Coloque uma colher de sopa de óleo no wok e quando ficar bem quente, junte a pasta dos ingredientes que acabou de esmagar (piripíri, alho picado e raízes de salsa picadas). Frite até que comece a emanar um cheiro agradável
4. Depois junte o açúcar branco, o vinagre de arroz e o molho de peixe. Deixe ferver por instantes para engrossar
5. Meta o molho por cima do peixe ou, se preferir, use-o para molhar pedaços do peixe
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
I love this dish....hehehe is my favorite!
ReplyDeleteI just want to suggest that it will be nice if u can put the fotos of the ingredients so that the readers who never use the Kitchen (like me) will be able to understand wat is the ingredients by looking at the fotos...
Thank You
savita