ถึงผู้อ่านทุกท่าน เนื่องจากตอนนี้เจ้าของบล็อกงานยุ่งมาก ไม่ค่อยมีเวลามาอัพเดทเมนูอาหารบ่อยๆ แต่อย่างไรก็ดี เจ้าของบล็อกจะพยายามมาอัพเมนูอาหารอยู่เรื่อยๆ เพื่อผู้อ่านและผู้ที่ติดตามทุกคน ขอบคุณที่คอยติดตามนะคะหากมีข้อแนะนำ ก็บอกกล่าวกันได้นะค่ะ หรือหากมีข้อคิดเห็นใดๆ ก็มาแลกเปลี่ยนความคิดเห็นกันค่ะ
Dear fans, now I’m very busy so I don’t have time to update the blog with new recipes and as often as I would like to do it. However, I will try hard to keep updating with more recipes. Thank you for all support and if you have any ideas, questions or suggestions, please let me know.
Queridos fans, estes últimos dias tenho andado muito ocupada e não tenho tido tempo para publicar novas receitas com a regularidade que gostaria. No entanto, irei tentar continuar a publicar receitas. Obrigado pelo vosso apoio e se tiverem idéias, questões ou sugestões, escrevam-me.
After trying my recipes, please leave a comment about your experience... Thank you...
Depois de experimentarem as minhas receitas, deixem um comentário acerca da vossa experiência... Obrigado...

Wednesday, March 24, 2010

ข้าวมันกุ้งย่าง - Grilled shrimp rice - Arroz de camarão grelhado



ข้าวมันกุ้งย่าง

สูตรนี้ไปเจอมาจากเว็บไซต์อะไรซักอย่าง เกี่ยวกับอาหารสุขภาพที่ดัดแปลงมาจากข้าวมันไก่ เค้าใช้ข้าวกล้องเพื่อสุขภาพแทนข้าวขาว แต่เราก็ใช้ข้าวที่มีอยู่แหละ อร่อยแปลกไปอีกแบบ เปลี่ยนอารมณ์จากข้าวมันไก่มาเป็นข้าวกุ้งย่างก็แก้เบื่อได้อีกเหมือนกัน

เครื่องปรุง
- กุ้ง 15 ตัว
- ข้าวหอมมะลิ 1 ถ้วย
- น้ำมันมะกอก 3 ช้อนโต๊ะ
- ตะไคร้โขลก 1 ต้น
- กระเทียมสับ 2-3 ช้อนโต๊ะ
- ขิงหั่นแว่น 5-6 แว่น
- ซีอิ๊วขาว 1 ช้อนโต๊ะ
- เกลือ 1 ช้อนชา
- พริกไทย 1 ช้อนชา


วิธีทำ
1. ล้างกุ้ง แล้วปอกเปลือก หมักด้วยกระเทียมสับ เกลือ น้ำมันมะกอก พริกไทย และตะไคร้ หมักไว้ 10 นาที
2. ตั้งน้ำมันมะกอกในกระทะ ใส่กะเทียมสับและขิงแว่นลงผัดกับน้ำมัน ผัดให้มีกลิ่นหอม ใส่ข้าวลงไป ปรุงรสด้วยซีอิ๊วขาวและเกลือ ถ้าแห้งไปให้เต็มน้ำได้เล็กน้อย ผัดจนข้าวหอมได้ที่ เทข้าวที่ผัดลงในหม้อหุงข้าว แล้วหุงข้าวตามปกติ
3. นำกุ้งที่หมักไว้มาย่างในกระทะ

เครื่องปรุงน้ำจิ้ม
- พริกขี้หนูซอย ตามชอบ (เราใช้ประมาณ 3-4 เม็ด)
- เต้าเจี้ยว 4 ช้อนโต๊ะ
- น้ำตาลทราย 1 ช้อนโต๊ะ
- น้ำมะนาว ตามชอบ (เราใช้ประมาณ 1-2 ลูก)
- กระเทียมสับ 2 ช้อนโต๊ะ
- ขิงซอยละเอียด 2 ช้อนโต๊ะ
นำส่วนผสมทั้งหมด มาผสมกัน ชิมรสตามชอบ รสชาติน้ำจิ้มควรจะออกเปรี้ยวนำ




Grilled shrimp rice

I found this recipe in some website about healthy food. They adapt this dish from chicken rice, making it healthier. Using brown rice, because it’s healthier, but anyway, I like to use just normal rice. It depends on each person and their personal preference. This is new and exotic dish, good to make some changes in the, somehow, “boring” taste of chicken rice, replacing it with grilled shrimp.

Grilled shrimp rice

Ingredients
- 15 shrimps
- 1 cup of rice
- 3 tablespoons of olive oil
- 1 stalk of mashed lemongrass
- 2-3 tablespoons of chopped garlic
- 5-6 small pieces of peeled ginger
- 1 tablespoon of light soy sauce
- 1 teaspoon of salt
- 1 teaspoon of white pepper powder

How to cook
1. Prepare the shrimps by peeling and washing. Marinate with garlic, salt, olive oil, white pepper powder and lemongrass for 10 minutes
2. Heat the olive oil in the frying pan. When the oil is hot, place the chopped garlic and ginger. Stir it until the smell start getting intense. Then add the rice, add some light soy sauce and salt. If the rice is too dry, you can add some more water. Stir well the rice to fry. Place the stir fried rice in the rice cooker and cook it normally
3. Grill the marinated shrimp using a frying pan

Ingredients for the sauce
- Chopped chili (depends on your personal taste)
- 3 tablespoons of soybeans paste
- 1 tablespoon of sugar
- Lime juice (depends on your taste)
- 2 tablespoons of chopped garlic
- 2 tablespoons of chopped ginger
* Mix all the ingredients together. Try to find the taste that best suits you. The sauce is supposed to be a bit sour.



Arroz de camarão grelhado

Encontrei esta receita num sítio dedicado a comida saudável. Adaptaram-no a partir do famoso prato de arroz de galinha, tornando-o menos gorduroso. Usando arroz integral, porque é mais nutritivo, no entanto, eu prefiro-o com arroz normal. Depende no gosto de cada pessoa e nas suas preferências. Este novo e exótico prato, é uma boa forma de mudar o “aborrecido” prato de arroz de galinha, introduzindo camarão.

Arroz de camarão grelhado

Ingredientes

- 15 camarões
- 1 copo de arroz
- 3 colheres de sopa de azeite
- 1 ramo de erva-cidreira esmagada
- 2-3 colheres de sopa de alho picado
- 5-6 pequenos pedaços de gengibre descascado
- 1 colheres de sopa de molho de soja light
- 1 colher de chá de sal
- 1 colher de chá de pimenta branca em pó

Como preparar
1. Descascar e lavar os camarões. Mariná-los com alho, sal, azeite, pimenta branca em pó e a erva-cidreira durante 10 minutos
2. Aquecer o azeite numa frigideira e, quando estiver quente, adicionar o alho picado e o gengibre. Fritar até ficar bem aromático. Adicionar depois o arroz, o molho de soja light e o sal. Se o arroz ficar muito seco adicionar um pouco de água. Depois de fritar o arroz, meta-o na panela de cozer arroz e coza normalmente
3. Grelhe os camarões marinado usando uma frigideira


Ingredientes para o molho
- Piripíri picado (depende do gosto pessoal)
- 3 colheres de sopa de pasta de feijão de soja
- 1 colher de sopa de açúcar
- Sumo de lima (depende do gosto pessoal)
- 2 colheres de sopa de alho picado
- 2 colheres de sopa de gengibre picado
* Misture todos os ingredientes. Tente encontrar o sabor que melhor lhe agrade. O molho é suposto ser um pouco amargo.

No comments:

Post a Comment