ไข่ลูกเขย
สำหรับ 4 ที่
เครื่องปรุง
* ไข่ไก่ 4 ฟอง
* หอมแดงซอย 5-6 หัว
* น้ำมันสำหรับทอด
* น้ำปลา 1-2 ช้อนโต๊ะ
* น้ำตาลปี๊บ 3-4 ช้อนโต๊ะ
* น้ำมะขามเปียก 2-3 ช้อนโต๊ะ
* น้ำเปล่าเล็กน้อย
วิธีทำ
1. นำไข่ไก่ไปต้มให้สุกและแข็งได้ที่ ปอกเปลือก พักไว้
2. ตั้งน้ำมันให้ร้อน นำไข่ไก่ลงไปทอดให้เหลืองทั่วกัน ระวังอย่าให้ไหม้ เสร็จแล้วพักไว้
3. เจียวหอมแดงให้เหลืองหอม ระวังอย่าให้ไหม้ เสร็จแล้วพักไว้ มาทำซอสราดกัน
4. ตั้งกระทะให้ร้อน ให้น้ำตาลปี๊บ น้ำมะขามเปียก คนจนเป็นเนื้อเดียวกัน ถ้าข้นไปเติมน้ำเปล่าลงไปเล็กน้อย ปรุงรสด้วยน้ำปลา ไข่ลูกเขยต้องรสหวานนำ และเปรี้ยวตาม ระวังอย่าให้เค็มมาก
5. คอยชิมเรื่อยๆ เมื่อได้รสที่ต้องการแล้ว ซอสข้นได้ที่แล้ว ก็ใส่หอมแดงเจียวลงไปคลุกๆ ให้สลด แล้วนำซอสที่ได้ไปราดไข่ที่เราทอดและเตรียมจัดใส่จานไว้แล้ว
6. แต่งหน้าด้วยหอมแเดงเจียว ผักชี และพริกแห้งทอดเล็กน้อย
เครื่องปรุง
* ไข่ไก่ 4 ฟอง
* หอมแดงซอย 5-6 หัว
* น้ำมันสำหรับทอด
* น้ำปลา 1-2 ช้อนโต๊ะ
* น้ำตาลปี๊บ 3-4 ช้อนโต๊ะ
* น้ำมะขามเปียก 2-3 ช้อนโต๊ะ
* น้ำเปล่าเล็กน้อย
วิธีทำ
1. นำไข่ไก่ไปต้มให้สุกและแข็งได้ที่ ปอกเปลือก พักไว้
2. ตั้งน้ำมันให้ร้อน นำไข่ไก่ลงไปทอดให้เหลืองทั่วกัน ระวังอย่าให้ไหม้ เสร็จแล้วพักไว้
3. เจียวหอมแดงให้เหลืองหอม ระวังอย่าให้ไหม้ เสร็จแล้วพักไว้ มาทำซอสราดกัน
4. ตั้งกระทะให้ร้อน ให้น้ำตาลปี๊บ น้ำมะขามเปียก คนจนเป็นเนื้อเดียวกัน ถ้าข้นไปเติมน้ำเปล่าลงไปเล็กน้อย ปรุงรสด้วยน้ำปลา ไข่ลูกเขยต้องรสหวานนำ และเปรี้ยวตาม ระวังอย่าให้เค็มมาก
5. คอยชิมเรื่อยๆ เมื่อได้รสที่ต้องการแล้ว ซอสข้นได้ที่แล้ว ก็ใส่หอมแดงเจียวลงไปคลุกๆ ให้สลด แล้วนำซอสที่ได้ไปราดไข่ที่เราทอดและเตรียมจัดใส่จานไว้แล้ว
6. แต่งหน้าด้วยหอมแเดงเจียว ผักชี และพริกแห้งทอดเล็กน้อย
Son-in-Law Eggs
Serves: 4 persons
Ingredients
* 4 eggs
* Vegetable oil for deep-frying
* 5-6 shallots, finely sliced
For the tamarind sauce:
* 2-3 tablespoons of tamarind sauce
* 3-4 tablespoons of palm sugar
* 1-2 tablespoons of fish sauce
* some water (optional)
How to cook
1. Place the eggs in a saucepan and cover with cold water. Bring to the boil and simmer for 8 minutes. Drain and cool under cold running water. When cool enough to handle, peel the eggs and rinse and dry them thoroughly.
2. Next, add the eggs to the oil. Deep-fry, rolling them gently with the slotted spoon for even cooking, until deep golden and crisp all over, about 5 minutes. Drain.
3. Then add all the shallots to the oil and cook until just golden but not burned.
4. Now we will make the tamarind sauce. Place the palm sugar in a small saucepan then add the tamarind sauce. Simmer until the sauce is a bit thicker. If the sauce is too thick, add a little bit of water to make it lighter. Then add the fish sauce. Taste for the best taste for you. This sauce suppose to be sweet and a bit sour, not salty.
5. when the sauce is ready, add the fried shallots and mix them well. Remove from the heat.
6. Place the sauce on top of the fried egg that we prepare in the plate.
7. Garnish with some more fried shallots, parsley and fried dried chili.
Ovos do genro
Para 4 pessoas
Ingredientes
*4 ovos
*óleo vegetal para fritar
*5-6 cebolinhas, em rodelas finas
Para o molho de tamarino:
*2-3 colheres de sopa de pasta de tamarino
*3-4 colheres de sopa de açúcar de palma
*1-2 colheres de sopa de molho de peixe
*água (opcional)
Como preparar
1. Coza os ovos em água durante 8 minutos. Retire da cozedura e arrefeça em água fria. Depois de frios, descasque, lave-os e seque.
2. Frite os ovos, fazendo-os rodar gentilmente para uma fritura homogénea até ficarem dourados e estaladiços por fora. Cerca de 5 minutos. Depois de fritos seque-os.
3. Adicione as cebolinhas ao óleo e aloure sem queimar.
4. Para o molho de tamarino. Meta o açúcar de palma numa caçarola e junte a pasta de tamarino. Ferva até que a mistura fique um pouco espessa. Se espessar muito adicione um pouco de água para diluir. Junte o molho de peixe a gosto. O molho é suposto ser agridoce, não salgado.
5. Quando tiver o molho pronto, adicione as cebolinhas fritas e misture bem. Retire do fogão.
6. Meta os ovos num prato e regue com o molho.
7. Decore com mais cebolinha, salsa e piripíris secos fritos.
No comments:
Post a Comment