เครื่องปรุง
เนื้อปลากะพงแล่ 1 ถ้วย
เต้าเจี้ยว 2 ½ ช้อนโต๊ะ
น้ำมะนาว 2 ช้อนโต๊ะ
น้ำตาลทราย 2 ช้อนโต๊ะ
พริกขี้หนู 1 ช้อนชา
ขิงซอย ¼ ถ้วย
คื่นช่ายหั่นท่อน 1 ถ้วย
หอมแดงซอย 2 ช้อนโต๊ะ
กระเทียมสับ 1 ช้อนโต๊ะ
ตะไคร้ 1 ต้น
น้ำเปล่า 1 ½ ถ้วย
กระเทียมเจียว 1 ช้อนโต๊ะ
วิธีทำ
1.ใส่น้ำในหม้อ ประมาณ 1 ½ ถ้วย ตั้งไฟให้เดือด ใส่ตะไคร้ น้ำมะนาวเล็กน้อยเพื่อดับกลิ่นคาวปลา ลวกปลาแค่สุกไม่ต้องลวกนานมาก ตักขึ้นให้สะเด็ดน้ำ
2.ทำน้ำยำ ผสมเต้าเจี้ยว น้ำมะนาว น้ำตาล พริกขี้หนู คนให้เข้ากัน
3.นำเนื้อปลาที่ลวกแล้ว คลุกกับกระเทียมเจียว ใส่จาน โรยด้วยขิงซอย คื่นช่าย หอมแดงซอยแล้วราดด้วยน้ำยำ พร้อมเสิร์ฟ
Sea bass with salted soya bean paste
Ingredients
500 grams of sliced sea bass (or other white fish) or a whole fish
2 ½ tablespoons of salted soya bean paste
2 tablespoons of lime juice
2 tablespoons of sugar
1 teaspoon of chopped chili
¼ cup of shredded ginger
1 cup of celery cut in 1 inch long
2 tablespoons of chopped shallot
1 tablespoon of chopped garlic
1 stalk of lemongrass
1 ½ cup of water
1 tablespoon of fried garlic
How to cook
1.Put to boil the 1 ½ cup of water in a cooking pan. Add the stalk of lemongrass and some lime juice to cut the fish smell when you boil it. Parboil the fish, just to cook it slightly. Do not overcook. Drain the water and put to rest
2.Make the sauce by mixing the salted soya bean paste, lime juice, sugar and chili. Mix them well
3.Place the parboiled fish in the plate and mix with the fried garlic. Garnish with shredded ginger, celery and shallot and then put the sauce on top. Ready to serve
Robalo com pasta salgada de soja
Ingredientes
500 gramas de robalo (ou outro peixe branco) cortado em postas, ou um peixe inteiro
2 ½ colheres de sopa de pasta salgada de soja
2 colheres de sopa de sumo de lima
2 colheres de sopa de açúcar
1 colher de chá de piripíri picado
¼ copo de gengibre desfiado
1 copo de aipo em pedaços de 1 polegada
2 colheres de sopa de chalotas picadas
1 colher de sopa de alho picado
1 ramo de erva-cidreira
1 ½ copo de água
1 colher de sopa de alho frito
Como preparar
1.Leve a ferver a água numa panela. Junte o ramo de erva-cidreira e algum sumo de lima para cortar o cheiro do peixe quando o cozinhar. Escalfe o peixe, apenas para o cozer um pouco. Não deixe cozer durante muito tempo para que não fique muito mole. Escorra e meta de lado
2.Faça o molho misturando a pasta salgada de soja, o sumo de lima, o açúcar e o piripíri. Misture tudo muito bem
3.Coloque o peixe escalfado num prato e misture-o com o alho frito. Decore com o gengibre desfiado, o aipo e as chalotas e depois regue com o molho. Pronto a servir
No comments:
Post a Comment