เครื่องปรุง
- ก๋วยเตี๋ยวเส้นใหญ่ ½ กิโลกรัม (หรือตามชอบ)
- เนื้ออกไก่ ½ ถ้วย
- แครอทหั่นฝอย ¼ ถ้วย
- กะหล่ำปลีหั่นฝอย 1 ถ้วย
- ข้าวโพดอ่อนหั่นเต๋า ½ ถ้วย
- ไข่ไก่ 3 ฟอง
- ตั้งฉ่าย 1 ช้อนชา
- กระเทียมสับ 1 ช้อนโต๊ะ
- น้ำมันพืช 2-3 ช้อนโต๊ะ
- พริกไทยป่น 1 ช้อนชา
- น้ำมันหอย 2 ช้อนโต๊ะ
- ซีอิ๊วขาว 1 ช้อนโต๊ะ
- ซอสปรุงรส 1 ช้อนโต๊ะ
- น้ำปลา 1 ช้อนโต๊ะ
- น้ำตาลทราย 1 ช้อนโต๊ะ
- ต้นหอมซอย 1 ช้อนโต๊ะ
- ผักกาดหอม ตามชอบ
วิธีทำ
1. ถ้าซื้อเส้นใหญ่มาแบบเป็นแผ่นใหญ่ ต้องนำมาตัดให้เป็นเส้นหนาประมาณ 1 นิ้วก่อน แล้วพักไว้ แต่ถ้าซื้อแบบตัดแล้วก็เตรียมมาใช้ผัดได้เลย
2. นำเนื้ออกไก่ที่หั่นชิ้นพอดีคำมาหมักด้วย ไข่ไก่ 1 ฟอง และน้ำมันหอย 1 ช้อนโต๊ะ พักไว้
3. ตั้งกระทะ ใส่น้ำมัน พอน้ำมันร้อน ใส่กระเทียม เจียวให้หอม
4. ใส่ตั้งฉ่าย ข้าวโพดอ่อน แครอท และกะหล่ำปลีหั่นฝอย ผัดให้เข้ากัน พอผักสลด ใส่เนื้อไก่ที่หมักไว้
5. พอไก่เริ่มสุก ใส่เส้นใหญ่ลงไป ปรุงรสด้วยน้ำมันหอยที่เหลือ 1 ช้อนโต๊ะ น้ำปลา ซีอิ๊วขาว ซอสปรุงรสและน้ำตาลทราย
6. ผัดให้สุก คนให้เข้ากัน ใส่ไข่อีก 2 ฟองที่เหลือ ผัดให้เข้ากัน
7. พอไข่สุก โรยพริกไทยป่นและต้นหอมซอย
8. ตักใส่จานที่รองด้วยผักกาดหอม ปรุงรสเพิ่มตามชอบใจ
Fried rice noodles with chicken Thai style
Ingredients
- ½ kilo of rice noodles (depends on you)
- ½ cup of chicken breasts
- ¼ cup of shredded carrot
- 1 cup of shredded cabbage
- ½ cup of cut baby corn
- 3 chicken eggs
- 1 teaspoon of dry cabbage leaves (leaf mustard)
- 1 tablespoon of chopped garlic
- 2-3 tablespoons of frying oil
- 1 teaspoon of white pepper powder
- 2 tablespoons of oyster sauce
- 1 tablespoon of soy sauce
- 1 tablespoon of seasoning sauce
- 1 tablespoon of fish sauce
- 1 tablespoon of white sugar
- 1 tablespoon of chopped spring onions
- Chinese cabbage (depends on you)
How to cook
1. If you buy rice noodles in big sheets, cut it in long strips of 1 inch width. Then rest it before cooking. If you bought the noodles already cut, they will be ready to use
2. Marinate the cut chicken breasts with 1 egg and 1 tablespoon of oyster sauce. Rest it
3. Place the frying oil in the wok, when it’s hot, add the chopped garlic. Stir fry until it tarts smelling well
4. Add the dry cabbage leaves (leaf mustard), baby corn, shredded carrots and cabbage. Stir fry it well until the vegetables turn a bit soft and then add the marinated chicken
5. When the chicken is cooked add the rice noodles. Add the remaining oyster sauce, fish sauce, soy sauce, seasoning sauce and sugar
6. Mix all well. Then add 2 more eggs and stir fry until the eggs are cooked
7. Sprinkle the pepper and the cut spring onion
8. Serve in a plate with the Chinese cabbage
9. Add more seasoning like ground chili, sugar, vinegar and fish sauce if you want
Massa de arroz frita com galinha
Ingredientes
- ½ quilo de massa de arroz (a quantidade depende do seu gosto)
- ½ copo de peitos de galinha
- ¼ copo de cenoura em juliana
- 1 copo de hortaliça em pedaços
- ½ copo de mini-milho cortado em pequenos pedaços
- 3 ovos de galinha
- 1 colher de chá de folhas de mostarda castanha secas
- 1 colher de sopa de alho picado
- 2-3 colheres de sopa de óleo de fritar
- 1 colher de chá de pimenta branca em pó
- 2 colheres de sopa de molho de ostra
- 1 colher de sopa de molho de soja
- 1 colher de sopa de molho inglês
- 1 colher de sopa de molho de peixe
- 1 colher de sopa de açúcar branco
- 1 colher de sopa de cebolinho picado
- Couve chinesa (depende do seu gosto pessoal)
Como preparar
1. Se comprar a massa em folhas, corte-as ao comprido em tiras de 1 polegada. Depois deixe repousar. Se comprar a massa já cortada, estará pronta a usar
2. Marine o peito de galinha cortado em pedaços com um ovo e uma colher de molho de soja. Deixe repousar
3. Meta o óleo no wok, e quando estiver quente, junte o alho picado. Deixe fritar até ficar bem aromático
4. Junte as folhas de mostarda castanha secas, o mini-milho, a cenoura cortada em juliana e a hortaliça. Deixe fritar até os vegetais começarem a ficar moles e depois junte a galinha marinada
5. Quando a galinha cozer junte a massa de arroz. Junte o restante molho de ostra, o molho de peixe, o molho de soja, o molho inglês e o açúcar
6. Misture tudo muito bem. Junte os dois ovos e frite até os ovos estarem prontos
7. Salpique com a pimenta e o cebolinho
8. Servir num prato com couve chinesa
9. Adicione mais temperos como piripiri picado, açúcar, vinagre e molho de peixe se desejar
No comments:
Post a Comment