เครปเค้ก
หลายคนสงสัยว่าแล้วเค้กนี้มันอาหารไทยตรงไหน ไม่ไทยเลยซักนิด จริงๆแล้วตอนที่ทำเค้กนี้ เนื่องมาจากว่าคิดถึงเพื่อนๆ พี่ๆ ที่ออฟฟิศเก่าเพราะเราจะกินเค้กนี้ด้วยกันเสมอ ที่ซื้อมาจากร้านที่เอ็มโพเรี่ยม แต่เนื่องจากไม่สามารถไปซื้อมากินหรือไปร่วมวงกินด้วยได้ ก็เลยทำเองซะเลย อยากกินมานานแล้ว ....
เค้กนี้ประกอบไปด้วย 3 ส่วน คือ
1. เนื้อเค้กที่เป็นฐาน
2. เครป
3. วิปครีมสำหรับทาเป็นชั้นๆ
เค้กที่เป็นฐานนี้จะนิ่มๆ เป็นฐานไว้ให้เค้กเครปไม่นิ่มมากไป แต่ถ้าใครไม่อยากทำฐานเค้ก อยากกินแต่เครปอย่างเดียว ก็ข้ามขั้นตอนนี้ไปได้เลย
แป้งเครป
เริ่มผสมแป้งเครปกันก่อนเพราะต้องเอาแป้งไปพักเข้าตู้เย็น จะได้ไม่เสียเวลา
ส่วนผสมแป้งเครป
1. ไข่ไก่ 4 ใบ
2. นมสด 500 ซีซี
3. น้ำตาลทราย 1 ช้อนโต๊ะ
4. แป้งสาลีเอนกประสงค์ 200 กรัม
5. เกลือ 1/8 ช้อนชา
6. ผงฟู 1/2 ช้อนชา
7. กลิ่นวานิลลา 1/2 ช้อนชา
8. เนยจืดละลาย 40 กรัม
วิธีทำ
1. ร่อนแป้ง เกลือและผงฟู 2 รอบ
2. ใส่ไข่ไก่ น้ำตาลทราย แล้วก็นม 250 ซีซี ผสมให้เข้ากันในชามใบใหญ่ ตีไข่ให้แตกให้หมด อย่าให้เหลือเป็นลิ่ม แล้วค่อยๆแบ่งแป้งลงไปทีละนิด
3. คนให้เข้ากัน เทจนแป้งหมด
4. เทนมส่วนที่เหลือลงไปแล้วคนให้เข้ากัน
5. ใส่เนยละลาย กลิ่นวานิลลา แล้วคนให้เข้ากันอีกครั้ง
6. คลุมด้วยพลาสติก พักไว้ในตู้เย็นช่องธรรมดา แช่ 30 นาที ถึง 1 ชั่วโมง แล้วจึงนำไปทอด
สปองจ์เค้ก
ส่วนผสมสปองจ์
1. ไข่ไก่ 2 ฟอง
2. ผงฟู 1/2 ช้อนชา
3. น้ำตาลทราย 70 กรัม
4. แป้งสาลีเอนกประสงค์ 65 กรัม
5. เนยจืดละลาย 60 กรัม
6. กลิ่นวานิลลา 1/2 ช้อนชา
วิธีทำ
1. ทาไขมันที่ฐานถาดพิมพ์กลมขนาด 9 นิ้ว ปูกระดาษไขทับ ทาไขมันบนกระดาษและด้านข้างพิมพ์
2. เตรียมชามใส่น้ำร้อนไว้ ร้อนแต่ไม่ต้องให้เดือด เอาชามไว้รองชามผสมตอนตีไข่ ไข่จะได้ฟูเร็ว
3. ร่อนแป้งกับผงฟู 2 รอบ
4. ใส่ไข่ไก่กับน้ำตาลลงในชามผสม แล้ววางบนชามน้ำร้อน อย่าให้ก้นชามไข่ติดกับน้ำร้อน เริ่มตีไข่ ใช้ความเร็วสูงสุด ตีจนขึ้นฟู
5. ใส่แป้ง ใช้ตะกร้อมือคนเบาๆ ให้แป้งเข้ากับไข่ อย่าให้เหลือผงแป้ง ให้เข้ากับไข่ให้หมด
6. เทเนยละลาย และวานิลลา
7. เทเค้กใส่พิมพ์ ถ้ามีฟองอากาศ เอาไม้จิ้มฟันจิ้มให้ทั่ว ช่วยไล่ฟอง
8. อบที่อุณหภูมิ 180 C 20 นาที
9. อบเสร็จ คว่ำอเค้กอนตะแกรงค พอเย็นแล้ว ถ้าใครอยากให้เค้กออกมาดูสวยให้สไลด์เอาส่วนหน้าที่เป็นสีน้ำตาลเข้มออก แต่เราไม่ตัดออกเสียดาย ไม่สวยไม่เป็นไร ขอให้อร่อยเป็นพอแล้ว
พักเค้กไว้ แล้วมาทอดเครป
1. เอาเครปออกจากตู้เย็นา คนแป้งให้ทั่ว ตั้งไฟกะทะเทฟลอน ใครจะทาน้ำมันที่กระทะก็ได้ แต่เราไม่ทา ก็ไม่เห็นว่าเครปมันจะติดกระทะไร เค้กอ้วนแล้ว อย่าใส่น้ำทันลงไปอีกเลย
2. ใช้ไฟที่ปานกลางถึงแรง จะร่อนออกจากกระทะง่ายกว่าใช้ไฟอ่อน
3. พอกะทะเริ่มร้อน เทแป้งเครปลงไป เอียงกะทะให้แป้งคลุมพื้นกะทะให้ทั่ว ถ้าไม่รีบแป้งจะเกาะหนา ไม่สวย
3. พอแป้งเครปเริ่มสุก พลิกอีกด้าน
ส่วนครีม
ส่วนผสมครีม
1. วิปครีม 2 ถ้วยตวง
2. เนยจืด 25 กรัม
3. น้ำตาลไอซิ่ง 30 กรัม
This cake has 3 different parts
1. the base
2. the crepe
3. and the cream
The base is like a sponge cake. Put this cake as the base to make the cake more stable and not too soft just with the crepe and cream. However, if you don’t like sponge cake don’t need to do it.
The cream to put in between every crepe
For the crepe part….Do this first then put it to rest in the refrigerator. While it cool down can work on another part to save the time.
Ingredients for crepe
- 4 eggs
- 500 cc of evaporated milk (can be fresh milk but I prefer evaporated milk because you will get a cheesy taste).
- 1 tbs of sugar
- 200 grams of all purpose flour
- 1/8 ts of salt
- ½ ts of baking powder
- ½ ts of vanilla extract
- 40 grams of melted unsalted butter
1. Sieve two times the flour + baking powder + salt
2. Put the eggs + evaporated milk + sugar in a big bowl
3. Mix them well
4. Put the flour mixed little by little and blend it well. This can be done by machine or manually.
5. Try to mix them well until it doesn’t have any bubbles
6. Add the melted unsalted butter and the vanilla extract
7. When the mixture becomes smooth, wrap the bowl with plastic and leave in the refrigerator for 30 minutes to 2 hours before cooking it in the frying pan.
The ingredients for the base or sponge cake
- 2 eggs
-½ tsp of baking powder
- 70 grams of sugar
- 65 grams of all purpose flour
- ½ ts of vanilla extract
- 60 grams of melted unsalted butter
1. Prepare the recipient to bake the cake. Put the vegetable paper and spray oil in the base and also in the sides
2. Prepare a bowl with warm to hot water. We will use this while we beat the egg to make it fluffy
3. Sieve two time the flour + baking powder
4. Add the eggs and the sugar in the bowl and put that bowl on top of the one with the warm water. Don’t let the base of the bowl touch the water or the mixture will cook with the hot temperature.
5. Beat the eggs and sugar until they become fluffy. When it’s ready the color will be a bit white. While beating be careful, do not to make bubbles in the mixture
6. Add the flour and mix them well until it becomes smooth
7. Put the mixture in the bowl to prepare to bake. If there is some bubbles, use a toothpick to remove it.
8. Bake for 20 minutes at 180 c
9. When it’s ready, remove from the container and put it in the rack to let the cake cool down.
10. After it gets cool, and if you want to give a professional look to the cake, you can cut the cake to make it all even and smooth.
Now go back to fry the crepes
1. Remove the mixture from the refrigerator
2. Use a non stick pan … I don’t put oil to fry but if you like it can use it.
3. Heat the pan to a medium to hot temperature… if not hot it will be difficult to remove the crepe. But, if too hot, will burn it fast.
4. For this amount of ingredients you will get 15-16 sheets of crepe if you use a 9 inch pan.
Ingredients for the crème
2 cups of whip cream
25 grams of unsalted butter
30 grams of icing sugar
1. Rest the butter until it gets soft then put in a bowl and beat it to make it even softer.
2. Add the cream and beat at a high speed to make the cream grow and then put the icing sugar
3. Keep beating at a high speed to make it grow more but be careful not to make it with bubbles.
Assemble the cake
1. Put the sponge base on top of a plate that you can turn around when you put the cream
2. Add cream on top of the base, spread it well and put 1 sheet of crepe
3. Repeat until the last sheet of crepe or until the remaining cream is enough to cover the cake.
4. If you want to trim the cake to make it look more professional, try to do it before applying the crème on the sides.
Decorate with some strawberry
Strawberry sauce
- 2 cups of strawberry, can be both fresh or frozen
- 1/3 cup of sugar (depend on your taste, if you don’t like it too sweet put less)
- 1-2 tbs of lemon juice (depend on your taste, if you like sour put more)
1. Put the strawberries in a saucepan and mash it well. The strawberries have some juice.
2. Add the sugar and lemon juice
3. Bring to a boil in a medium heat to make it thicker.
4. Let it cool down
After it can be use to serve together with a slice of the cake.
Bolo de crepe
Este bolo tem 3 partes distintas
1. A base
2. O crepe
3. E o creme
A base é como um bolo esponja. Use este tipo como base para dar mais estabilidade ao bolo e para que não fique tão mole. No entanto, caso prefira, pode usar apenas os crepes.
O creme é para meter entre os crepes
Para os crepes... Faça isto primeiro para deixar repousar no frigorífico. Enquanto descansa podemos trabalhar na outra parte e poupar tempo.
Ingredientes para o crepe
-4 ovos
-500 cc de leite evaporado (pode ser leite normal mas prefiro este tipo porque dá um sabor mais a queijo)
-1 colher de sopa de açúcar
- 200 gramas de farinha
-1/8 de colher de chá de sal
- ½ de colher de chá de fermento em pó
- ½ colher de chá de extracto de baunilha
- 40 gramas de manteiga sem sal derretida
1. Peneire duas vezes a farinha+o fermento em pó+sal
2. Meta os ovos+leite evaporado+açúcar numa tigela grande
3. Misture tudo bem
4. Meta a farinha, pouco a pouco, e misture tudo muito bem. Isto pode ser feito na máquina ou à mão.
5. Misture tudo muito bem até não haver mais bolhas de ar.
6. Adicione a manteiga derretida e o extracto de baunilha
7. Quando a mistura começar a ficar macia embrulhe a taça com plástico aderente e meta no frigorífico por 30 minutos a duas horas antes de cozer na frigideira.
Ingredientes para o bolo esponja de base
- 2 ovos
-½ colheres de sopa de fermento em pó
- 70 gramas de açúcar
- 65 gramas de farinha
- ½ colher de chá de extracto de baunilha
- 60 gramas de manteiga sem sal derretida
1. Prepare o recipiente para cozer o bolo. Meta papel vegetal e borrife com óleo.
2. Prepare uma taça com água quente. Isto vai ser usado para fazer os ovos mais fofos enquanto os bate
3. Peneire duas vezes a farinha+fermento em pó
4. Adicione os ovos e o açúcar na taça e meta-a por cima da outra com a água quente. Preste atenção para que não toque a água para prevenir que cozam
5. Bater os ovos e o açúcar até que a mistura fique fofa. Estará pronta quando a cor for esbranquiçada. Durante o processo de bater os ovos ter em atenção para não deixar bolhas de ar
6. Adicionar a farinha à mistura e mexer bem até que fique macia
7. Meter a mistura na forma para ir ao forno. Se ainda houver algumas bolhas de ar use um palito para as eliminar.
8. Cozer durante 20 minutos a 180 c
9. Quando estiver cozido, remova da forma e meta numa rede para arrefecer
10. Depois de frio, se pretender dar um aspecto mais profissional ao bolo, pode cortar de forma a que fique mais plano
Agora, vamos fazer os crepes
1. Retire a mistura do frigorífico
2. Use uma frigideira antiaderente… Eu não uso óleo para fritar mas, se gostar, pode usar
3. Aqueça a frigideira para médio ou alta temperatura… se não estiver suficientemente quente será difícil de retirar o crepe. Mas, se tiver muito quente, acabará por o queimar.
4. Esta quantidade de ingredientes é suficiente para fazer entre 15-16 crepes numa frigideira de 9 polegadas
Ingredientes para o creme
2 copos de natas batidas
25 gramas de manteiga sem sal
30 gramas de açúcar de pasteleiro
1. Deixe a manteiga repousar até que fique mole, depois meta-a na misturadora para a fazer ainda mais mole
2. Adicione as natas e misture a alta velocidade para que o creme cresça um pouco antes de juntar o açúcar de pasteleiro
3. Continue a bater a alta velocidade para que a mistura cresça ainda mais mas tenha em atenção para não criar bolhas de ar
Montar o bolo
1. Meta o bolo esponja para base num prato que possa rodar quando tiver de aplicar o creme
2. Adicione o creme no topo da base, espalhe bem e meta o primeiro crepe
3. Repita o processo até ao último crepe ou até ver que o creme só chegar para cobrir o bolo
4. se quiser aparar o bolo para lhe dar um aspecto mais profissional, tente faze-lo antes de aplicar o creme no topo e nos lados do bolo
Decore com morangos
Molho de morango
- 2 copos de morangos, podem ser frescos ou congelados
- 1/3 copo de açúcar (depende do gosto de cada um, se não gostar de doce pode meter menos)
- 1-2 colher de sopa de sumo de limão (depende do gosto de cada um, se gostar de um sabor mais ácido coloque mais)
1. Meta os morangos numa caçarola e esmague-os bem. Os morangos terão algum sumo.
2. Adicione o açúcar e o sumo de limão
3. Leve a ferver em lume brando para engrossar
4. Deixe arrefecer
Depois pode ser usado para servir junto com uma fatia de bolo.
วิธีทำ
1.ตีเนยให้นุ่ม เทครีมลงไปตีด้วยความเร็วสูง จนครีมเริ่มตั้งยอดอ่อนๆ ใส่น้ำตาลไอซิ่งลงไป ตีต่อจนครีมตั้งยอดแข็ง อย่าให้มันจับตัวเป็นก้อน และตีให้เนยละลายไปให้หมด ไม่งั้นจะมีก้อนเนยอยู่
2. เตรียมฐานหมุนมาสำหรับวางฐานเค้ก รองด้วยกระดาษรองเค้กหรือฟอล์ย
3. วางฐานเค้ก
4. ทาครีมให้ทั่ว จากนั้น วางแผ่นเครปบนครีม ถ้ามีเครปส่วนเกินออกมาให้เอากรรไกรเล็มๆ ให้พอดีกับฐาน
5. ทำซ้ำ ทาครีม วางแผ่นเครปไปเรื่อยๆ จนเครปแผ่นสุดท้าย ถ้าใครยังมีครีมเหลือก็ให้ทาหน้าเค้กได้เลย
6. นำไปแช่เย็น ให้ครีมเซ็ทตัวซัก 2-3 ชั่วโมง
ส่วนผสมซอส
1. สตอว์แบร์รี่ 2 ถ้วยตวง จะใช้สดหรือแช่แข็งก็ได้ ถ้าแข็งก็ให้เอามาวางไว้ข้างนอก ให้หายแข็งซักหน่อย
2. น้ำตาลทราย 1/3 ถ้วยตวง ถ้าใครไม่อยากให้หวานมากก็ลดจำนวนน้ำตาลลงได้ค่ะ
3. น้ำมะนาว 1 ช้อนชา
วิธีทำซอส
1.เอาสตรอว์เบอรี่ใส่ saucepan ใช้ที่บดมันฝรั่งหรือ potato masher บดให้ละเอียด จะมีน้ำออกมาจากสตรอว์เบอรี่
2. จากนั้นเทน้ำตาลและน้ำมะนาวลงไปผสมกับสตรอว์เบอรี่
3. เอาส่วนผสมทั้งหมดตั้งไฟกลาง รอจนเดือดมีฟองและข้น
4. ทิ้งให้เย็น แล้วเอาเข้าแช่ตู้เย็น ทานกับเครปเค้กอร่อยมากกกกกกกก
Crepe cake
Friday, February 26, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment